eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Gumilövedékkel oszlatták szét az isztambuli Pride-ot

Gumilövedékekkel oszlatta szét vasárnap a török rendőrség az előző nap a hatóságok által betiltott meleg büszkeség napi menetet az isztambuli belvárosban lévő Taksim téren.

A rendőrség gumilövedékeket lőtt ki mintegy 40 tünetőre - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

Kis csoportok gyűltek össze az LGBTI (leszbikusok, melegek, bi-, transz- és interszexuálisok) meleg büszkeség napi menetére a hatósági tiltás ellenére, a helyszínre vezényelt rendőrök többen voltak, mint a tüntetők.

A szervezők korábban közölték, hogy megtartják az immár harmadik éve betiltott rendezvényt, amely vasárnap egybeesett a ramadán muzulmán böjti hónap végét jelző íd al-fitr ünnep első napjával.

Konzervatív és szélsőjobboldali csoportok fenyegetései hatására a hatóságok a közrend és a turisták védelmére hivatkozva szombaton betiltották a menetet.

A 2014. évi meleg büszkeség napi meneten tízezrek vettek részt, ez volt a legjelentősebb LGBTI-rendezvény a Közép-Keleten. 2015-ben az LGBTI szövetség szerint a hatóságok a ramadánnal való egybeeséssel indokolták a betiltást. 2016-ban, amikor az Iszlám Állam terrorszervezetnek, illetve a kurd szakadároknak tulajdonított számos merénylet sújtotta az országot, a hatóságok a biztonságra hivatkoztak. A korábbi években a meleg büszkeség napi menetek incidensek nélkül zajlottak.

Törökországban a homoszexualitást a törvény nem bünteti, de a homofóbia széles körben elterjedt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×