eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szijjártó: Hungary first

Szijjártó: Hungary first

Új világrendben élünk, amelyben a magyar kormány feladata továbbra is a magyar érdekek védelme - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az "Új Amerika születik?" című konferencián.

Az új amerikai elnök, Donald Trump politikája mellett a globalizáció új formáját kialakító kínai politika miatt egy új, többpólusú világrendben élünk – vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett, Új Amerika születik? című konferencián.

"Nekünk egyetlen egy dolgunk van: hogy az új körülmények közepette is megvédjük Magyarország érdekeit, hogy a változásokat a saját javunkra tudjuk fordítani, tehát

nekünk Magyarország az első, Hungary first"

- fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter négy ilyen területet látott: mint mondta, az új amerikai hozzáállás kevesebb elhibázott világpolitikai döntést, így befejezetlen ügyet eredményezhet, illetve új alapokra helyeződhet a globális biztonságpolitika.

"Üdvözöljük, hogy a mostani amerikai adminisztráció célja az Iszlám Állam végső megsemmisítése. Azt reméljük, hogy Magyarország ehhez tudja növelni a hozzájárulását. A globális biztonság megteremtésének vonatkozásában egyetértünk abban is, hogy az Iszlám Állam mellett Észak-Korea az egyik legfontosabb ellenség.

Be kell látni, hogy egy őrült kommunista diktátor játszik atomfegyver-fejlesztési folyamatokat,

amelyek nem csak regionális, hanem globális szinten is nagyon komoly fenyegetést jelentenek" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter aláhúzta, hogy kimondatott: minden országnak kötelessége megvédeni határait, a rászorulókon pedig élőhelyükön kell segíteni, továbbá a világkereskedelemnek a kölcsönösségen kell alapulnia.

Szijjártó Péter szerint azzal, hogy Donald Trump kimondta, saját nemzete érdekeit helyezi előtérbe, természetellenes álláspontot szüntetett meg, ám a tárcavezető úgy látta: példa nélküli nyomás alatt van az amerikai elnök, hogy ne tudja megvalósítani elképzeléseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×