eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ugrósdy Márton: Zavarja az oroszokat az amerikai kiszámíthatatlanság

Akár szándékos is lehet Donald Trump és adminisztrációja részéről a kiszámíthatatlanság - erről is beszélt Ugrósdy Márton, Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Zavaró a kiszámíthatatlanság

Elég nagy zavart kelt az orosz katonai stratégák fejében a Trump-adminisztráció kiszámíthatatlansága – monda Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

„Hiszen eddig legalább kiszámítható volt, hogy az Egyesült Államok mire hogyan fog válaszolni. Azt, hogy ez most már nincs, a szíriai beavatkozás mutatta meg igazán, amikor Donald Trump döntése nyomán robotrepülőgépekkel támadtak meg egy szíriai repülőteret. Olyan dolog történt, amire korábban az Egyesült Államok nem reagált.

Trump a vörös vonalat meghúzta

abból a szempontból, hogy volt egy vegyifegyver-támadás, aminek lett következménye. Viszont ez sem illeszkedik nagyobb ívű elképzelésbe, nem követte ezt újabb amerikai beavatkozás, egyszeri alkalom volt, amivel katonai szempontból nehéz mit kezdeni, hiszen nem lehet tudni, mi lesz a következő lépés, amire az amerikaiak nem egy tiltakozó jegyzéket küldenek, hanem szétbombáznak valamit Szíriában.”

Spontán vagy direkt?

Az oroszok pedig így nem tudhatják, hogy milyen lépés fér még bele, és mi az, ami már nem. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez a kiszámíthatatlanság spontán vagy tervezett politika része-e – tette hozzá Ugrósdy Márton.

„Vannak olyan érvek, hogy valójában ez szándékos. Amikor Donald Trump, már elnökként, bejelentette, hogy a NATO-t idejétmúltnak tartja, az összes szövetséges elkezdett többet költeni védelemre, és bejött. A második oldalon azt látni, hogy Trump kampányígéretei – megbékélés Oroszországgal, közös érdekek mentén fognak együttműködni, a terrorizmus elleni harcot fel fogják pörgetni – nem igazán valósultak meg.”

Az FBI igazgatójának leváltásától függetlenül a nyomozóiroda biztosan folytatja tovább annak vizsgálatát, hogy Oroszország miként avatkozhatott be tavaly az elnökválasztásba – mondta Ugrósdy Márton, hozzátéve, Donald Trumpnak az lenne az érdeke, hogy a téma ne legyen napirenden a sajtóban.

„Ha ezt akarta elérni, akkor

az FBI igazgatójának menesztése nem feltétlenül volt a legjobb ötlet,

hiszen megint erről szól minden az amerikai médiában. Trumpnak az lenne a legjobb, ha a sztorit lezárnák és a kormányzásra tudna koncentrálni, a demokrata párt pedig a következő választásokra építkezhetne. Amíg azonban ez napirenden van, mindkét fél nehezen tud túllépni rajta és sokkal könnyebb visszafelé mutogatni, hogy az oroszok voltak, mint valódi problémákkal foglalkozni.”

A vizsgálat hosszú időt vesz igénybe, és nem kizárt, hogy csak Trump első ciklusának vége után tudják csak lezárni ezt a dossziét – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×