INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

szíria

moszkva

irán

külpolitika

Egy hónapot ad Moszkva

InfoRádió / MTI

Egy hónapra van még szüksége a szíriai polgárháborús konfliktus rendezését garantáló országoknak ahhoz, hogy kijelöljék a megállapodásukban lefektetett biztonsági övezetek határait - közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, közzétéve egyúttal a május 4-én Asztanában aláírt és még aznap életbe lépett orosz-török-iráni memorandum szövegét.

A külügyi tárca közleménye szerint a megállapodást aláíró garantáló országok június 4-ig tervezik elkészíteni az úgynevezett feszültségcsökkentési övezetek és biztonsági sávok térképét, valamint megtenni "a fegyveres ellenzék alakulatainak a terrorista csoportoktól való elválasztásához" szükséges lépéseket.

A közzétett memorandumot ismertető TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a feszültségcsökkentési övezeteket Idlíb tartományban és a szomszédos tartományok (Aleppó, Latakíja és Hama) egyes részein, a Homsz tartomány északi részének egyes körzeteiben, a Damaszkusz elővárosaként emlegetett Kelet-Gútában, illetve az ország déli részén, Deraa és el-Kuneitra tartományok meghatározott körzeteiben alakítanák ki.

A feszültségcsökkentési övezetek határai mentén biztonsági sávokat alakítanak ki, ahol áteresztő pontokat állítanak fel a civil lakosság és a humanitárius segélyszállítmányok mozgásának biztosítására, valamint tűzszüneti ellenőrző pontokat hoznak létre.

Május 6-tól (azaz most szombattól) tilalom lép életbe a szembenálló felek számára minden katonai tevékenységre vonatkozóan, beleértve a légierő műveleteit is.

Oroszország, Irán és Törökország emellett megállapodtak arról - áll az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett dokumentumban -, hogy minden szükséges lépést megtesznek a terrorizmus elleni harc érdekében úgy a kijelölt övezetekben, mint azok határain kívül.

Mindennek megvalósítására a garantáló felek tíz napon belül közös munkacsoportot alakítanak.

A memorandum fél éves időszakra szól, amely újabb fél évvel automatikusan meghosszabbítható lenne. Amint azt Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja megjegyezte, a dokumentum "meghatározatlan idejűvé" is válhat - írja az TASZSZ.

Lavrentyev pénteken kijelentette, hogy a "feszültségcsökkentés övezeteinek" létrehozásához nincs szükség ENSZ BT-határozatra. Mint mondta, az "asztanai formátum" önálló mechanizmus, amelynek három kezes országa képes önálló döntéshozatalra és a végrehajtás ellenőrzésére is. Az asztanai tárgyalásokba bevont ellenzéki csoportok egy része ugyanakkor tiltakozott a biztonsági övezetek létrehozása ellen, mert azok szerintük az ország területi egységét fenyegetik, mások pedig elutasították, hogy a szíriai polgárháborúba Damaszkusz oldalán aktívan beavatkozó Irán a garantáló államok között legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018