eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Egy hónapot ad Moszkva

Egy hónapra van még szüksége a szíriai polgárháborús konfliktus rendezését garantáló országoknak ahhoz, hogy kijelöljék a megállapodásukban lefektetett biztonsági övezetek határait - közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, közzétéve egyúttal a május 4-én Asztanában aláírt és még aznap életbe lépett orosz-török-iráni memorandum szövegét.

A külügyi tárca közleménye szerint a megállapodást aláíró garantáló országok június 4-ig tervezik elkészíteni az úgynevezett feszültségcsökkentési övezetek és biztonsági sávok térképét, valamint megtenni "a fegyveres ellenzék alakulatainak a terrorista csoportoktól való elválasztásához" szükséges lépéseket.

A közzétett memorandumot ismertető TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a feszültségcsökkentési övezeteket Idlíb tartományban és a szomszédos tartományok (Aleppó, Latakíja és Hama) egyes részein, a Homsz tartomány északi részének egyes körzeteiben, a Damaszkusz elővárosaként emlegetett Kelet-Gútában, illetve az ország déli részén, Deraa és el-Kuneitra tartományok meghatározott körzeteiben alakítanák ki.

A feszültségcsökkentési övezetek határai mentén biztonsági sávokat alakítanak ki, ahol áteresztő pontokat állítanak fel a civil lakosság és a humanitárius segélyszállítmányok mozgásának biztosítására, valamint tűzszüneti ellenőrző pontokat hoznak létre.

Május 6-tól (azaz most szombattól) tilalom lép életbe a szembenálló felek számára minden katonai tevékenységre vonatkozóan, beleértve a légierő műveleteit is.

Oroszország, Irán és Törökország emellett megállapodtak arról - áll az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett dokumentumban -, hogy minden szükséges lépést megtesznek a terrorizmus elleni harc érdekében úgy a kijelölt övezetekben, mint azok határain kívül.

Mindennek megvalósítására a garantáló felek tíz napon belül közös munkacsoportot alakítanak.

A memorandum fél éves időszakra szól, amely újabb fél évvel automatikusan meghosszabbítható lenne. Amint azt Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja megjegyezte, a dokumentum "meghatározatlan idejűvé" is válhat - írja az TASZSZ.

Lavrentyev pénteken kijelentette, hogy a "feszültségcsökkentés övezeteinek" létrehozásához nincs szükség ENSZ BT-határozatra. Mint mondta, az "asztanai formátum" önálló mechanizmus, amelynek három kezes országa képes önálló döntéshozatalra és a végrehajtás ellenőrzésére is. Az asztanai tárgyalásokba bevont ellenzéki csoportok egy része ugyanakkor tiltakozott a biztonsági övezetek létrehozása ellen, mert azok szerintük az ország területi egységét fenyegetik, mások pedig elutasították, hogy a szíriai polgárháborúba Damaszkusz oldalán aktívan beavatkozó Irán a garantáló államok között legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×