eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kitört a botrány: gránátvetővel lőtték a lengyel főkozulátust

A lengyel külügyminisztériumba bekérették Ukrajna varsói nagykövetét a nyugat-ukrajnai Luckban működő lengyel főkonzulátust ért gránátvetős támadás miatt - közölték szerdán Varsóban. A külügyi megbeszélés után az ukrán nagykövet azt mondta, hogy Oroszország állhat az incidens hátterében.

A lengyel külügyi tárca közleménye megerősítette a főkonzulátus felső emeletét szerdára virradó éjjel ért támadás tényét, valamint azt, hogy a belövés csak az épületben tett kárt,

a támadásban senki sem sérült meg.

A lengyel közszolgálati televíziónak (TVP Info) nyilatkozó külügyi szóvivő szerint a tárca bekérette az ukrán nagykövetet, a kijevi lengyel nagykövetség pedig diplomáciai jegyzéket intéz majd az ukrán hatóságokhoz, az incidens körülményeinek tisztázását, valamint az ukrajnai lengyel külképviseletek "megerősített és hatékony védelmét" kérve.

Pawel Soloch, a Lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke az RMF FM kereskedelmi rádió reggeli műsorában "kétségtelen provokációnak" minősítette a történteket.

"Kérdés, mi a célja?" - fűzte hozzá, kifejtve:

"ismerjük a kontextust, zajlik az Ukrajna elleni orosz agresszió".

Egyúttal nyugtalanítónak nevezte, hogy az ukrán-lengyel határ közelében működő képviseletet ért támadás.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a támadás összefüggésben lehet-e az orosz-ukrán konfliktussal, Soloch viszont úgy reagált: "ezt nem lehet biztosan tudni". Mindazonáltal megismételte, hogy szerinte

"egyértelmű provokációról van szó".

Korábban Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök a lengyel közszolgálati rádióban "nagyon komoly ügynek" nevezte a támadást. Arra a kérdésre, hogy vajon "harmadik fél avatkozik-e bele" a lengyel-ukrán kapcsolatokba, Karczewski azt mondta, hogy meggyőződése szerint igen.

Az első lengyel sajtókommentárok az esetet az év elején történt ukrajnai lengyel emlékhelyek, valamint a kijevi lengyel nagykövetség kerítésének megrongálásával is összefüggésbe hozzák. Ezeket az ukrán hatóságok a két nép megosztását célzó provokációknak minősítették.

Hasonló értelemben nyilatkozott Andrij Descsica, Ukrajna varsói nagykövete, korábbi külügyminiszter is, miután szerda délelőtt a lengyel külügyminisztériumba látogatott.

A támadás hátterében "olyan felek állnak, amelyek nem érdekeltek a jó ukrán-lengyel kapcsolatokban"

- értékelte lengyel újságíróknak Descsica, hozzáfűzve: "kétségtelenül Oroszországról van szó".

A Jan Dziedziczak lengyel külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésről az ukrán diplomata elmondta: Kijev felháborodását tolmácsolta a történtek miatt, és beszámolt arról, hogy Petro Porosenko ukrán elnök "már elrendelte az ukrajnai lengyel külképviseletek biztonságának megerősítését".

Descsica nyilatkozata után a lengyel külügyi tárca közöte: az említett intézkedésekre vonatkozó elvárások teljesítéséig az összes ukrajnai lengyel konzulátus zárva marad.

Arról, hogy a lengyel és az ukrán elnök szerda reggel óta "folyamatosan kapcsolatban vannak", Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára értesítette a médiát. Andrzej Duda és Petro Porosenko délben telefonos megbeszélést folytattak.

Közben a lengyel állami ügyészség közölte: ennek a szervezett bűnözéssel is foglalkozó osztálya a lucki főkonzulátus ügyében eljárást indít "a sok ember életét vagy egészségét veszélyeztető esemény okozása" miatt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×