eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Porcsalmi Bálintot választották meg az RMDSZ ügyvezető elnökévé

Porcsalmi Bálintot választották a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnökévé stzombaton, aki a január elején lemondott Kovács Pétert váltja a tisztségben.

Porcsalmi megválasztását Kelemen Hunor RMDSZ-elnök javasolta. A Marosvásárhelyen ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) küldötteinek kellett szavazniuk Kelemen javaslatáról. A szavazás eredményeként Porcsalmi Bálintot egyöntetűen választotta meg a testület.

Az ügyvezető elnöknek javasolt politikus a tanácskozás elején közölte, azt szeretné, ha a következő két évben az RMDSZ Románia legkorszerűbb politikai erejévé válna. Fontosnak nevezte az innovációt, egyik fő céljaként a felkészülést jelölte meg az RMDSZ májusi kongresszusára.

A 36 éves Porcsalmi Bálint Kolozsváron született, Zilahon végezte középiskolai tanulmányait, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett politológusi diplomát. Az elmúlt 17 évben az RMDSZ valamennyi választási kampányában részt vett előbb szervezőként, koordinátorként, az utóbbi években pedig tanácsadóként.

Az SZKT-ülés előtt 15. alkalommal kiosztották az RMDSZ Ezüstfenyő-díját, amelyet 29 romániai magyarnak ítéltek, valamint a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumnak, amelynek alapítása ügyében a román ügyészség nyomozást indított. A díjazottak között kultúra- és közösségszervezők, valamint színművészek vannak, akik a romániai magyar közösségért kifejtett munkájuk elismeréseként kapták meg az elismerést Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől.

A politikus az RMDSZ volt parlamenti képviselőit és szenátorait is díjazta, akik a tavalyi parlamenti választáson már nem indultak, így nem vállaltak újabb mandátumot. Közöttük van a szövetség több meghatározó politikusa, így Markó Béla volt RMDSZ-elnök, Kovács Péter volt ügyvezető elnök, valamint Borbély László, Kelemen Attila, Kerekes Károly, Markó Attila, Máté András képviselő.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×