eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elkobozták két oknyomozó újságíró anyagait

A holland rendőrség elkobozta két, Ukrajnából visszatérő szabadúszó újságírónak a malajziai légitársaság Kelet-Ukrajnában 2014-ben lezuhant gépével kapcsolatos anyagait - írta Facebook-oldalán egyikük, Stefan Beck.

"A tragédiával kapcsolatban általam és Michel Spekkers által összegyűjtött valamennyi anyagot, így az emberekkel készített interjúkat Hollandiába való visszatérésünk után elkobozta a rendőrség" - írta Beck, aki szerint a rendőrök nemcsak a telefonját, a notbookját és fényképezőgépét, de a szerencsétlenség színhelyén talált tárgyakat is elvették tőle.

"A holland ügyészség azt állítja, hogy ők maguk nem tudnak hasonló anyagot összegyűjteni, mert a szerencsétlenség színhelyének térsége túlságosan veszélyes. Ugyanakkor az ott tartózkodásukról arról győződtünk meg, hogy ez nem így van" - idézte az újságíró szavait a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

"Az ügyészség szerint lehetetlen minden anyagot összegyűjteni, mert a gép roncsai nagy területen zuhantak le. Ez valóban így van, de az ügyészség nem hajlandó magához venni a már megtalált, raktárban őrzött tárgyakat sem" - írta Stefan Beck.

"Ezek a pontatlan állítások és az anyagok elkobzása kétséget ébresztenek a folyamatban lévő vizsgálat átláthatóságát és megbízhatóságát illetően" - fogalmazott Stefan Beck.

A holland rendőrség az NPO holland közszolgálati rádiónak és televíziónak azt mondta, hogy a repülőgép lezuhanásának helyszínén összegyűjtött anyagokat átadták "a rendvédelmi szervek munkatársainak". A televízió szerint a rendőrség birtokában van a két szabadúszó újságíró fényképezőgépe, telefonjai és hordozható számítógépe is". Ezeket lepecsételték és megőrzésre elhelyezték, lehetséges, hogy később a nyomozás során felhasználják őket.

A Malaysia Airlines Boeing-777 típusú, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe 2014. július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye keleti részén. Kétszáznyolcvan három utas és a személyzet 15 tagja halt meg, az áldozatok tíz ország állampolgárai voltak. Az ukrajnai hatóságok és az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" vezetői kölcsönösen egymást vádolták a gép lelövésével. A szerencsétlenség ügyében a holland hatóságok folytatnak vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×