eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Elkobozták két oknyomozó újságíró anyagait

A holland rendőrség elkobozta két, Ukrajnából visszatérő szabadúszó újságírónak a malajziai légitársaság Kelet-Ukrajnában 2014-ben lezuhant gépével kapcsolatos anyagait - írta Facebook-oldalán egyikük, Stefan Beck.

"A tragédiával kapcsolatban általam és Michel Spekkers által összegyűjtött valamennyi anyagot, így az emberekkel készített interjúkat Hollandiába való visszatérésünk után elkobozta a rendőrség" - írta Beck, aki szerint a rendőrök nemcsak a telefonját, a notbookját és fényképezőgépét, de a szerencsétlenség színhelyén talált tárgyakat is elvették tőle.

"A holland ügyészség azt állítja, hogy ők maguk nem tudnak hasonló anyagot összegyűjteni, mert a szerencsétlenség színhelyének térsége túlságosan veszélyes. Ugyanakkor az ott tartózkodásukról arról győződtünk meg, hogy ez nem így van" - idézte az újságíró szavait a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

"Az ügyészség szerint lehetetlen minden anyagot összegyűjteni, mert a gép roncsai nagy területen zuhantak le. Ez valóban így van, de az ügyészség nem hajlandó magához venni a már megtalált, raktárban őrzött tárgyakat sem" - írta Stefan Beck.

"Ezek a pontatlan állítások és az anyagok elkobzása kétséget ébresztenek a folyamatban lévő vizsgálat átláthatóságát és megbízhatóságát illetően" - fogalmazott Stefan Beck.

A holland rendőrség az NPO holland közszolgálati rádiónak és televíziónak azt mondta, hogy a repülőgép lezuhanásának helyszínén összegyűjtött anyagokat átadták "a rendvédelmi szervek munkatársainak". A televízió szerint a rendőrség birtokában van a két szabadúszó újságíró fényképezőgépe, telefonjai és hordozható számítógépe is". Ezeket lepecsételték és megőrzésre elhelyezték, lehetséges, hogy később a nyomozás során felhasználják őket.

A Malaysia Airlines Boeing-777 típusú, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe 2014. július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye keleti részén. Kétszáznyolcvan három utas és a személyzet 15 tagja halt meg, az áldozatok tíz ország állampolgárai voltak. Az ukrajnai hatóságok és az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" vezetői kölcsönösen egymást vádolták a gép lelövésével. A szerencsétlenség ügyében a holland hatóságok folytatnak vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×