eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mécsesek, vörös rózsák és sokk Berlinben

Berlinben megtörtént, amitől régóta féltek: tömeges halált okozó terrortámadás. A merénylet elkövetéséhez használt kamion a kedd reggeli szürkeségben még ott állt az egykori Nyugat-Berlin szívében, a Vilmos császár-emléktemplomnál. Az emberek szótlanul siettek el a tetthely mellett - írta helyszíni jelentésében a dpa.

A berlini jelképnek számító hatalmas evangélikus templom közelében vörös rózsacsokor árválkodott. Néhány mécses is pislákolt. A helyszínt, a templomhoz kapcsolódó Breitscheidplatzot, a karácsonyi vásárnak helyt adó teret és környékét piros-fehér szalagokkal körberítették.

"Borzalmas" - mondta a 31 éves Aileen. "Találkozót beszéltem meg hétfő estére a karácsonyi vásáron, de nem tudtam odamenni, nem jól éreztem magam. Én is ott lehetnék az áldozatok között" - sóhajtott fel.

Hétfőn este egy kamion hajtott bele a vásáron hullámzó tömegbe, 50-70 métert haladt, bódékat döntött fel, embereket gázolt le. A támadásban 12 ember meghalt, közel ötvenen megsebesültek, többen súlyos állapotban vannak.

Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, aki állítólag Pakisztánból érkezett Európába és egy berlini menekültszálláson lakott. A vezetőfülkében egy halottat is találtak.

A reggeli órákban a lengyel rendszámú, megdőlt kamion még a helyszínen volt. A szélvédő kitört, a jármű elülső része behorpadt. A látvány már-már abszurd: a hatósági kocsik villogó fényei keverednek a tarka-barka karácsonyi kivilágítással. A helyszínt kerítésekre felakasztott molinókkal próbálják elzárni a kíváncsi tekintetek elől.

Az emberek megszaporázzák lépteiket, amikor a Breitscheidplatzhoz érnek. Egyesek kerülőúton próbálnak eljutni a munkahelyre. Sokan nem tudják felfogni, hogy mi is történt.

Aileen egy szállodában dolgozik, nem messze a Breitscheidplatztól. "Remélem, hogy a kollégák közül senkinek sem esett baja" - mondja. A szállodánál is égnek mécsesek. A járdára valaki kis német zászlót terített, rajta mécses. Egy fekete kabátot viselő idősebb úr csak némán rázza a fejét.

Hétfőn este az emberek még vidáman kortyolgatták forralt borukat, amikor rájuk tört a rettenet. A kivilágítatlan kamion nyolc óra tájban hajtott a tömegbe, nyomában halottak, sebesültek, letarolt árusító helyek, szétszaggatott karácsonyi dekorációk. A videofelvételeken földön fekvő embereket lehet látni, mások zavarodottan futkosnak ide-oda, vagy telefonjaikon keresztül próbálják értesíteni hozzátartozóikat.

Röviddel a tragédia után rendőri egységek és mentőalakulatok lepték el a teret, mentősök szállították infúziós palackokkal a súlyos sebesülteket a mentőkocsikba. Másokat egy fehér sátorban ápoltak a templom tövénél.

A karácsonyi vásár szélén egy török orvosnő áll, kezén még rajta az orvosi kesztyű. Embereket próbált magukhoz téríteni, egy emberen azonban nem tudott segíteni. Egy 62 éves férfi azt mondja, hogy négy embert látott heverni beszorulva a lengyel rendszámú kamion alatt. Rajtuk már senki sem segíthetett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×