eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Az ENSZ szerint civileket lőnek le Kelet-Aleppóban

Civileket lőnek le a szíriai kormányerők és a velük szövetséges iraki milíciák Kelet-Aleppóban, az utóbbi néhány napban négy különböző negyedben legalább 82 emberrel végeztek - ismertette Rupert Colville, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője az erről szóló értesüléseket kedden. A szíriai hadsereg viszont elutasította a vádakat, hogy katonái fogságba ejtett embereket gyilkoltak, vagy kínoztak volna meg.

Colville közölte: az ENSZ-hez eljutott jelentések szerint hétfő estig legalább 82 embert, köztük 11 nőt és 13 gyermeket lőttek agyon a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű erők a felkelőktől visszavett Busztan al-Kaszr, al-Fardúsz, al-Kalaszah és al-Szalihín negyedekben.

Hozzátette: az értesülések szerint a civilek elleni gyilkosságokat a kormányerők oldalán az iraki Harakat al-Nudzsaba fegyveres csoport követi el.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor rámutatott, hogy a szíriai felkelők több mint 100 ezer embert tartottak fogva élő pajzsként Kelet-Aleppóban, akik első adandó alkalommal a kormányerők uralta negyedekbe szöktek. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország védelmi tárcájának szóvivője emellett a szíriai hadsereg aleppói hadműveletét sikeresnek és a civil lakosságra nézve minden tekintetben humánusnak minősítette. Konasenkov a brit és a francia vezetésnek azt a bejelentését, hogy még mindig 250 ezer polgári személy rekedt az ostromgyűrűben "teátrális jajgatásnak" és "orosz-ellenes üres szózatoknak" bélyegezte.

Colville viszont annak a félelmének adott hangot, hogy véres megtorlás áldozatává válik az a több ezer civil, aki még a kormányerők által ostromlott, felkelők kézen lévő néhány négyzetkilométer kiterjedésű "pokoli területen" ragadt. Mint mondta, a jelentések szerint a folyamatosan előrenyomuló kormányerők menekülő civilekre lőnek az utcán, vagy éppen saját otthonaikban végeznek velük. "Sokkal többen lehetnek" - mondta, utalva arra, hogy a civil áldozatok száma meghaladhatja a jelentések alapján becsült értéket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa eközben arra figyelmeztetett, hogy az Aleppóban történt mészárlás bármely más, felkelők ellenőrizte szíriai városban megtörténhet. "Ami Aleppóban zajlik, megismétlődhet Dumában, Rakkában, Idlíbben" - hangsúlyozta Zeid Raad al-Husszein, aki szerint nem szabad hagyni, hogy ez az öldöklés folytatódjon.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden egy meg nem nevezett orvosra hivatkozva arról számolt be, hogy az ostromlott Kelet-Aleppóban számos, valószínűleg több mint 100, kísérő nélküli vagy családjától elszakított gyerek szorult be egy heves támadás alatt álló épületbe.

Az orosz katonaság legutóbbi közlése szerint a szíriai felkelés jelképévé vált észak-szíriai város 98 százaléka került vissza a kormányerők fennhatósága alá.

Egy szíriai katonai forrás kedden arról számolt be, hogy a hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta azokat a negyedeket, amelyeket a felkelők hátrahagytak, miután hétfőn összeomlott a védelmi erejük. A felkelők az észak-szíriai várost átszelő folyó nyugati oldalán lévő néhány negyedben vették fel - vélhetően utolsó - állásaikat.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×