eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Népvándorlás Aleppóból

Több mint tízezer civil menekült el az elmúlt 24 órában az észak-szíriai Aleppó felkelők kezén lévő negyedeiből a kormányhadsereg ellenőrizte városrészekbe - jelentette hétfőn az angliai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet, amelynek szerte az arab országban vannak aktivistái.

Az OSDH szerint a kormányerők aleppói offenzívájának november 15-i kezdete óta 130 ezren hagyták el a lázadók kezén lévő negyedekben lévő otthonukat.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy egész éjszaka ropogtak a fegyverek a városban, és a támadás egyre hevesebb lett.

A kormányerők az éjszaka folyamán tovább nyomultak előre, így immár a lázadók által korábban uralt terület 90 százalékát elfoglalták. Bassár el-Aszad szíriai elnök erői hétfő reggel visszavették a nagy kiterjedésű Sejk Szaid negyedet, ahol vasárnap délután óta heves harcok zajlottak - írta közleményében az OSDH.

Sejk Szaid stratégiai jelentőségű, magasan fekvő terület, ahonnan a szíriai hadsereg könnyedén támadhatja a felkelők kezén maradt 7 négyzetkilométernyi területet.

Az orosz légierő támogatását élvező Aszad oldalán iráni katonák, valamint a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei is harcolnak.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy 728 felkelő tette le a fegyvert az elmúlt 24 órában, és vonult át Aleppó nyugati részére. A moszkvai forrás úgy tudja, hogy 13 ezer 346 civil hagyta el a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket ugyanezen idő alatt.

Az aleppói offenzíva kezdete óta legalább 413 civil vesztette életét a város felkelők kezén lévő részén, míg a kormányerők által ellenőrzött területeken 139 civil halálát okozták a lázadók rakétái.

Szíria második legnagyobb városa és néhai gazdasági központja felett 2012 óta megosztottan gyakorolnak hatalmat a felkelők és a kormányerők.

Az immár csaknem hat éve zajló szíriai polgárháborúban több mint 300 ezren vesztették életüket, és a lakosság legalább fele kényszerült elhagyni otthonát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×