eur:
395.05
usd:
370.93
bux:
65061.82
2024. április 19. péntek Emma

Az olasz kormányfő lemond a népszavazási vereség miatt

Matteo Renzi olasz kormányfő bejelentette lemondási szándékát a népszavazási vereség után.

Az olasz kormányfő bejelentette lemondási szándékát az alkotmányos reformokról szóló vasárnapi népszavazáson elszenvedett veresége nyomán. Matteo Renzi azt mondta, már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

A Demokrata Párt (PD) politikusa teljes felelősséget vállalt a várhatóan súlyos mértékű vereségért. "Én vesztettem, nem ti" - üzente szavazóinak, hozzátéve, hogy senki sem ragaszkodhat a helyéhez. "A kormányom munkája ma véget ért" - jelentette ki. Az utódára háruló legnagyobb feladatok közé sorolta az országot idén ért földrengések utáni helyreállítást és a gazdaság megerősítését.

A referendumon az első részeredmények szerint 60 százalék elutasította kormányfő javaslatait a bürokrácia csökkentéséről, és csak 40 százalék állt ki mellette.

A népszavazás sokak szerint valójában Renzi eddigi tevékenységének megítéléséről szólt.

Előzetes eredmények

Matteo Renzi kormányfő súlyos vereségét vetítik előre a vasárnapi olaszországi népszavazás korábban ismertetett első előzetes eredményei.

A belügyminisztérium által közölt adatok és a közvélemény-kutatók becslései szerint a választók 60 százaléka elutasította a kormány alkotmányos reformterveit - többek közt a szenátus létszámának és hatáskörének csökkentéséről - és csak 39-40 százalék szavazott rájuk.

Ez az exit poll felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbség.

A népszavazáson a választásra jogosult 51 millió állampolgár csaknem 70 százaléka vett részt. Érvényességi küszöböt nem szabtak meg.

Az ellenzéki pártok azonnali lemondásra szólították fel a miniszterelnököt.

"Renzi menni fog, és vele együtt a befolyásos lobbik is, amelyek szintén vereséget szenvedtek" - mondta Renato Brunetta, a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártjának parlamenti vezetője. A párt egyik szenátora, Francesco Giro visszavonulásra szólította fel Renzit. "Hagyjon fel a politikával" - írta.

Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére kijelentette: Renzinek "perceken belül" le kell mondania. "Renzi haza!" - írta a Twitteren a politikus, aki egyben előre hozott választásokat sürgetett.

A reformterveket elutasító baloldali 5 Csillag mozgalom egyelőre nem kommentálta az eredményeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×