eur:
394.94
usd:
371.28
bux:
66468.12
2024. április 16. kedd Csongor

"Törökország nem koncentrációs tábor"

Lehet, hogy újra megnyitjuk a menekültáradatot elzáró zsilipet, hiszen Törökország végül is "nem koncentrációs tábor" - fenyegetőzött Ömer Celik török EU-ügyi miniszter az ARD német közszolgálati rádiónak és televíziónak adott interjújában Brüsszelben.

Celik egyúttal azzal vádolta az Európai Uniót, hogy nem tartja be a márciusi menekültügyi megállapodás kulcsfontosságú pontjait. Példaként a vízumliberalizációt, az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását és a szíriai menekültek ellátásához ígért pénzügyi hozzájárulást hozta fel.

Az EU és Törökország márciusban abban állapodott meg, hogy mindkét fél felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedéseket, de Törökország elzárkózik az egyik feltétel, a terrorizmus elleni törvény módosításától. A pénzzel kapcsolatban az Európai Bizottság azt mondja, hogy az összeg jelentős részét már mozgósították, de soha nem volt szó arról, hogy azt a pénzt közvetlenül a török kormány kapja. A márciusi nyilatkozat értelmében az EU 3 milliárd euróval segíti a menekültek törökországi ellátását.

"A tárgyalások felgyorsítása helyett az Európai Parlament a felfüggesztést javasolja" - kifogásolta a török tárcavezető. Celik szerint ha az EU továbbra is semmibe veszi az ígéreteit, akkor Törökország számára értelmetlenné válik saját vállalásainak betartása. A márciusi megállapodás értelmében Törökország minden Görögországba illegálisan érkező vagy menekültstátusra nem jogosult embert visszafogad, és a Görögországból Törökországba visszavitt minden szíriai helyett az EU átvesz egy szíriai menekültet Törökországból.

"Az Európai Unió tagállamává akarunk válni, és úgy véljük, hogy ez Törökországnak és az EU-nak is csak a javát szolgálná" - hangsúlyozta Celik.

Az EP nem kötelező határozata a júliusi puccskísérletet követő megtorlások, a sajtószabadság, a parlamenti ellenzék és a demokratikus jogrend elleni törökországi intézkedésekre hivatkozva javasolja a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését Törökországgal.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×