eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kubai rezsim vezetői őrzik Fidel Castro hamvait

Helyi idő szerint hétfő este először mutatta a kubai állami televízió a három napja 90 éves korában elhunyt Fidel Castro hamvait tartalmazó urnát, amint a rezsim legmagasabb rangú tisztségviselői lerótták kegyeletüket a "Comandante", a forradalom vezetőjének emléke előtt.

A fából készült, négyszögletes urnát a fegyveres erők minisztériumának dísztermében állították ki, s az urna mellett a hatalmat beteg bátyjától 2006-ban átvevő Raúl Castro elnök is "őrséget állt" az ország legmagasabb rangú vezetőivel, köztük Miguel Díaz-Canellel, az államtanács első alelnökével együtt - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A fehér és vörös virágokkal körbevett urna mögött Fidel Castro teljes alakos fotóját helyezték el, ugyanazt, amely előtt kubaiak tízezrei vonultak el hétfőn a havannai Forradalom terén álló José Marti emlékmű épületében.

Bátyjának halálát bejelentve Raúl Castro péntek este már említést tett arról, Fidel holttestét másnap elhamvasztják, ennek megtörténtéről azonban hivatalosan nem adtak hírt.

A Forradalom terén kedd délelőtt még néhány órán át folytatódik a kubaiak ezreinek tiszteletadása, majd a búcsúztatás központi eseményeként ugyanott este 7 órakor az elhunyt tiszteletére nagygyűlést tartanak, ahová a külügyminisztérium közlése szerint legalább 25 külföldi vezetőt várnak - köztük Nicolás Maduro venezuelai és Evo Morales bolíviai elnököt, valamint Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt. A rendezvényen Oroszország is képviselteti majd magát.

A Castro hamvait tartalmazó urnát a nagygyűlés után egy négynapos gyászmenet keretében, különböző városokat és településeket érintve a Havannától 900 kilométerre keletre található Santiago de Cubába viszik, ahol a kubai forradalom kezdődött.

Vasárnap itt, a Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra Castrót a kormány által meghirdetett 9 napos nemzeti gyász lezárásaként.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×