eur:
394.41
usd:
370.09
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Trump belenyúlhat az osztrák államfő-választásba

Kiélezett a verseny az osztrák államfőválasztásnál, hibahatáron belül mozog az eredmények jóslása - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

A másfél hét múlva tartandó ausztriai államfőválasztáson a szavazók az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre vagy a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják le a voksukat.

Gálik Zoltán hozzátette, megismételt második forduló lesz most, az egyértelműen szélsőjobboldali szabadságpárti jelöltnek esélyt adhat, hogy az Egyesült Államokban is Donald Trump győzött a választáson, amire senki nem gondolt volna előre.

A párt kampánya az Európa-ellenességre és a bevándorló-ellenességre épült - mondta, hozzátéve, hogy szóba került népszavazás kiírása is Ausztria unióban maradásáról. Az osztrákok 70 százaléka egy felmérés szerint benn maradna az Európai Unióban - tette hozzá.

A bevándorlási kérdésében is sokat tett már a kormány, egyebek mellett 500 eurót ajánl az országot elhagyó bevándorlóknak és 2016-ra 37 500-ban maximálta a menedékkérők számát - ismertette.

Elmondta azt is, hogy a 2000-es évek elején, amikor a szabadságpárt a kormány része volt, az unió megpróbálta elszigetelni Ausztriát, azonban ez kudarccal végződött, most "mindenki döbbenettel nézi, mi folyik Ausztriában".

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×