eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milyen elnök leszTrump? Íme a lehetséges forgatókönyvek

Még mindig találgatások övezik, hogy miként fog cselekedni a politikai újonc, Donald Trump amerikai elnökként. A washingtoni Brookings Institution agytröszt négy forgatókönyvet tart lehetségesnek. Tartalmukat a dpa német hírügynökség foglalta össze.

1. A hagyományos republikánus elnök forgatókönyve. Ezserint Trump a kormányzati teendőket Mike Pence alelnökre, Reince Priebusra, a Fehér Ház kabinetfőnökére és Paul Ryanre, a képviselőház elnökére bízná - írja Darrell West politológus. Pence egyfajta miniszterelnök lenne. Ebben a forgatókönyvben Trump többnyire a klasszikus republikánus irányvonalat követné.

2.A populista rámenős. A második forgatókönyv Trumpot a kisember és az összes "elfeledett" ügyvédjeként vizionálja, az új elnök még a demokratákkal is együttműködne. Durrell West szerint Trump ilyen reformerként képzeli el magát a legszívesebben.

3. A bukott elnök. A harmadik forgatókönyv nem jósol nagy jövőt Trumpnak. Történelmileg nézve alacsony támogatottsággal jutott be a Fehér Házba, a hatalommal való visszaélés, egy botrány, egy bírósági ítélet, az inkompetencia az elnökségének végét jelenthetné. Minél több nagy rendezvényt szervez elnökként, annál nagyobb ennek lehetősége.

4. Az önkényeskedő vezető. A Brookings elemzése szerint ez a borús lehetőség azzal járna, hogy Trump felfegyverzi a rendőrséget az erőszakos tiltakozások miatt, minden ellenzék elől elszívja a levegőt, a közösségi médiákon keresztül pedig folytatja agresszív irányvonalát, amit Steve Bannon stratégiai főtanácsadó bomlasztó kampányai kísérnek. Ezt nem lehet kizárni - írja West -, a választási kampányban Trump bizonyos lelkesedést árult el a hatalmon lévők magatartásával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×