INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

amerika

szavazás

elnökválasztás

marihuána

Nem csak az elnökről szavazott Amerika

Infostart / InfoRádió

Nemcsak az elnök személyéről, a képviselőház újraválasztásáról és a szenátus egyharmadának megújításáról döntöttek az amerikaiak, hanem a választásoktól független javaslatokról is. Az egyes szövetségi államokban mintegy 160 kérdést bocsátottak népszavazásra. Négy államban például a többség megszavazta a marihuána rekreációs célú használatának engedélyezését.

A szövetségi államokban népszavazásra bocsátott kérdések többségét megszavazták az amerikai elnökválasztással egy időben tartott voksoláson.

Arizonában, Coloradóban, Maine-ben és az északnyugati Washington államban a minimálbér emeléséről döntöttek.

Kalifornia, Massachusetts, Maine és Nevada pedig a marihuána rekreációs használatának engedélyezése mellett voksolt, Arizonában is szavaztak a javaslatról, ott azonban elutasították. Négy másik állam: Florida, Arkansas, Montana és Észak-Dakota pedig a marihuána orvosi célú felhasználást legalizálta. A USA Today ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett államok szövetségi törvényei a marihuánát ettől függetlenül még illegális szerként kezelik, így a kongresszus feladata lesz rendet tenni a kérdésben.

Coloradóban elutasították az állami egészségbiztosító létrehozását.

Nevadában viszont győzött a környezettudatosság: megszavazták, hogy az egyetlen és monopolhelyzetben lévő állami áramszolgáltató mellett több is működhessen, és maguk a lakosok is állíthassanak elő szélenergiából vagy napelemekkel saját áramot.

Missouriban - az Egyesült Államokban elsőként - népszavazást tartottak arról, hogy megtiltsák-e forgalmi adók kivetését bizonyos szolgáltatásokra, köztük az autójavításra vagy a hajvágásra. A megkérdezettek többsége ezt is megszavazta.

Kapcsolódó hang

Nem csak az elnökről szavazott Amerika
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018