eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Iszlamisták a Bundeswehrnél?

A német kormány 2017 júliusától kezdődően biztonsági vizsgálatnak vetné alá az újoncokat, miután a katonai elhárító szolgálat (MAD) 20 iszlamistát azonosított a német hadseregben, a Bundeswehrben - közölte a Funke médiacsoport szombaton.

A katonai elhárító szolgálat szóvivője megerősítette ezt a számadatot és hozzáfűzte, hogy további 60 ügyben folytatnak vizsgálatot.

A Funke médiacsoport szerint az elkövetkező hetekben a német parlament elé kerülő törvényjavaslat értelmében minden újoncot átvilágítanának, ezzel is elejét véve annak, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tagjai beszivároghassanak a hadsereg soraiba és fegyveres kiképzést kaphassanak.

A MAD szóvivője szerint a német toborzó irodákhozb több kérelem érkezett be olyan emberektől, akik mindössze néhány hónapra akartak belépni a hadseregbe és erős érdeklődést mutattak az intenzív fegyveres kiképzés iránt. Hozzáfűzte: a szolgálatot aggasztja az Iszlám Állam 2014 júliusában az interneten közzétett felhívása, amelyben a terrorszervezet a katonai kiképzést kapott iszlamistákat arra szólította fel, hogy csatlakozzanak soraihoz, más támogatóit pedig arra bíztatta, hogy tanuljanak meg lőni és ismerkedjenek a fegyverek kezelésével.

A német biztonsági szolgálatoknál a nyáron történt két iszlamista hátterű támadást követően magas készültségi fokozatot léptettek életbe.Tavaly mintegy 900 ezer illegális bevándorló érkezett Németországba, és a kezdeti befogadó hangulat ellenére időközben biztonsági aggályok merültek fel.

A múlt héten a német rendőrség őrizetbe vett egy szíriai férfit Berlinben, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja. Októberben egy másik szíriai menekültet fogott el a rendőrség, akinek lakásában robbanóanyagot fedeztek fel és a hatóságok szerint Berlinben készült merényletet elkövetni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×