INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

vegyi fegyver

szíria

ensz

fegyver

diplomácia

Továbbra is ellenőrzik a vegyifegyvereket Szíriában

InfoRádió / MTI

Meghosszabbította az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn azoknak a vegyifegyver-ellenőröknek a megbízatását, akiknek az a feladatuk, hogy feltárják, ki felelős a bizonyított vegyifegyver-támadásokért Szíriában.

A szakértők mandátuma hétfő éjfélkor megszűnt volna. Egyelőre két héttel hosszabbították meg, és folynak a diplomáciai egyeztetések további megbízatásukról. A francia ENSZ-nagykövet elmondta: országa nagyon fontosnak tartja, hogy az ellenőrök megbízatását egy évvel meghosszabbítsák. A britek vezető diplomatája arról beszélt, hogy ez a hosszabbítás rövidebb, mint amit a nyugati hatalmak szerettek volna, de legalább a szakértők folytathatják a munkájukat.

Az ellenőrök eddig azt állapították meg, hogy a szíriai kormány legalább három alkalommal bizonyítottan klórgázt vetett be, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei pedig legalább egyszer bizonyíthatóan mustárgázt alkalmaztak.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország szankciókat követel Damaszkusszal szemben a vegyi fegyverek bevetése miatt, ám Oroszország megkérdőjelezi a vizsgálat eredményét.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018