eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Diplomáciai és gazdasági témákról tárgyalt Szijjártó Péter

Diplomáciai és gazdasági témák szerepeltek az ENSZ-közgyűlés ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú tárgyalásain kedden.

A miniszter kilenc kétoldalú találkozón vett részt, ezek közül négy tárgyalást afrikai országok külügyminisztereivel folytatott, az Afrikához fűződő gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében.

"Egyetértés van abban, hogy Afrika a jövő, s Magyarországnak érdeke, hogy kiaknázza az afrikai fejlődésben rejlő előnyöket" - tájékoztatta az MTI-t a miniszter. Elmondta: tárgyalt Ramtán Ramamra algériai, Hemaisz Dzsinaui tunéziai és Ibrahim Ahmed Abd al-Aziz Ghandur szudáni külügyminiszterrel, valamint a Zöld-foki szigetek diplomáciájának irányítójával, Luís Filipe Tavaresszel. Valamennyi tárcavezetővel megállapodott abban, hogy országaik támogatják Magyarország jelöltségét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába. A választásra októberben kerül sor.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: "mivel Magyarország akkor tud sikeres lenni, ha az Európai Unió keretein belül tevékenykedik, ezért szorgalmazzuk az EU-Algériai Társulási Tanácsot és az Európai Unió-Tunézia közti stratégiai partnerség fejlesztését, továbbá új uniós fejlesztési forrás összeállítását Szudán számára".

A magyar diplomácia irányítója guatemalai kollégájával, Carlos Raúl Morales Moscosóval a külügyminisztériumok közötti konzultációról szóló megállapodást írt alá, továbbá megállapodás született guatemalai ösztöndíjasok magyarországi fogadásáról. Szijjártó Péter arról tájékoztatott: Magyarország az Európai Unió és a latin-amerikai térség közötti együttműködés további fejlesztését szorgalmazza. Hozzátette: Guatemala szintén támogatja, hogy hazánkat megválasszák az Emberi Jogi Tanács tagjává.

Enver Hoxhaj koszovói külügyminisztert találkozójukon Szijjártó Péter biztosította arról, hogy Magyarország továbbra is a Nyugat-Balkán európai integrációjának híve, s támogatja Koszovó vízummentességének megadását.

Szijjártó Péter elmondta: a Perfecto Yasay Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain megerősítették a gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amelyet jövő januárban írnak alá, Magyarország manilai nagykövetségének megnyitása alkalmából. "Magyarország és a Fülöp-szigetek kereskedelmi forgalma meghaladja a 200 millió dollárt, ezért azt szorgalmazzuk, hogy az Európai Unió kössön szabadkereskedelmi megállapodást a Fülöp-szigetekkel" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Kedden a kétoldalú tárgyalások keretében sor került még eszmecserére Amos Hochsteinnel, aki a nemzetközi energiaügyekért felelős amerikai különleges tanácsadó, és Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával.

A Jaglanddal tartott találkozón - Szijjártó Péter beszámolója szerint - eszmét cseréltek a menekültválságról, amivel kapcsolatban a miniszter a többi között elmondta a norvég születésű politikusnak: a magyar emberektől senki sem veheti el azt a demokratikus jogot, hogy maguk döntsenek az ország jövőjének legfontosabb kérdéseiben.

A Hochsteinnel folytatott megbeszélésen Szijjártó Péter kérte, hogy az Egyesült Államok segítse a közép-európai energiabiztonság megvalósítását, elsősorban olyan beruházások - például a magyar-horvát és a magyar-román "konnektorok" - létesítésének szorgalmazásával, amelyek ezt a biztonságot lehetővé teszik.

Megérkezett a köztársasági elnök

 Helyi idő szerint kedden este New Yorkba érkezett Áder János köztársasági elnök, aki részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, valamint a Vízügyi Elnöki Testület ülésén.

 Az államfő, aki tavasszal jelen volt az ENSZ-ben a párizsi klímaegyezmény aláírásán, szerdán az ENSZ főtitkára által szervezett tanácskozáson vesz részt, amelyen szintén a klímamegállapodás lesz a téma. A résztvevők az egyezmény ratifikálásának szorgalmazásáról tanácskoznak.

A magyar államfő kétoldalú találkozó keretében megbeszélést folytat Petro Porosenko ukrán elnökkel, és várhatóan Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel, valamint Jacob Zuma dél-afrikai államfővel is. Délután a Vízügyi Elnöki Testület ülésén vesz részt, amelyen rövid beszédet is mond.

Szerepel még a programban találkozó Jim Yong Kimmel, a Világbank elnökével, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×