eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Átmeneti menekülttábor nyílik Párizsban

Október közepén nyílik meg Párizsban az első átmeneti menekülttábor, ahol eleinte egyszerre mintegy 400, az év végén pedig már 600 embert tudnak majd ellátni - jelentette be kedden Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere.

A városvezető tájékoztatása szerint a Párizs északi részén, egy korábbi ipari területen, a francia állami vasúttársaság (SNCF) egyik raktártelepén kialakítandó központ csak férfiakat fogad majd 5-10 napos időszakra azért, hogy "megpihenjenek, orvosi ellátásban és pszichológiai segítségben részesüljenek", valamint tanácsokra is számíthatnak a helyzetükkel, illetve azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak a jövőben.

Egy másik, nőknek és gyereknek fenntartott 350 férőhelyes központ várhatóan az év végén nyílik meg, egy volt üzemi telepen Párizs egyik délkeleti elővárosában, Ivry-sur-Seine-ben.

Anne Hidalgo ígértet tett arra, hogy a város szükség esetén további létesítményeket hoz majd létre. Ugyanakkor kiemelte, hogy ezek átmenti helyszínek, "amelyeknek kettő-négy éven belül más rendeltetésük" lesz, ezért hosszú távon ki kell majd üríteni őket.

A polgármester elmondta: az átmeneti menekülttáborok célja, hogy szállást biztosítanak az embereknek addig, amíg azokat az illetékes hatóságok megfelelő szállásokra irányítják. A táborokat a menekülteket évtizedek óta segítő Emmaus karitatív szervezet működteti majd.

A létesítmények kialakítása 6,5 millió euróba kerül, amelynek 80 százalékát a fővárosi önkormányzat, a fennmaradó 20 százalékot az állam állja. A város a működtetés költségeinek felét is finanszírozza, évente mintegy 1,2 millió euróval.

Az elmúlt évben gombamód szaporodtak el az illegálisan kialakuló sátortáborok Párizsban és környékén, amelyeket a hatóságok rendszeresen felszámolnak. Legutóbb kedd reggel ürített ki egy táborhelyet a rendőrség Párizs északi részén, ahol több száz migráns élt sátrakban. A francia főváros ugyanis a Nagy-Britannia, illetve az északi országok felé igyekvő migránsok egyik tranzitállomása lett. A polgármesteri hivatal ezért májusban bejelentette, hogy létrehoz egy hivatalos menekülttábort.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×