eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Olaszország a jogtalanul érkező migránsokat kitoloncolja

Az emberéletek mentését nem adjuk fel, de vannak határok, nem fogadhatunk be mindenkit, ki kell toloncolni, akiknek erre nincsen ehhez joguk - hangoztatta Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral tartott olasz-német kormánytalálkozót követő sajtótájékoztatón szerdán Maranellóban.

Matteo Renzi közös kitoloncolási rendszer bevezetését szorgalmazta az EU tagállamaiban. Az olasz miniszterelnök kijelentette, hogy év eleje óta mintegy ugyanannyian érkeztek Olaszországba mint az előző években, bár azt elismerte, hogy az utóbbi időben az olasz partokra érkezők száma jelentősen erősödött. (Kevesebb mint egy hét alatt mintegy 18 ezer migráns érkezett). Renzi hangsúlyozta, hogy ennek ellenére az olaszországi befogadási rendszer nincs az "összeomlás" szélén, és Olaszország továbbra sem mond le az emberéletek mentéséről.

Angela Merkel hozzátette, hogy Németországban "sem maradhat mindenki". "A humanitárius elkötelezettség mellett közös érdekünk az embercsempészettel szembeni fellépés is" - mondta a német kancellár, aki szintén európai együttműködést sürgetett a maradásra nem jogosult migránsok kitoloncolására. Angela Merkel úgy fogalmazott, a migrációról korábban adódtak viták a tagállamok között, jelenleg azonban közösek az érdekek. Megjegyezte, hogy az afrikai Nigerrel és Malival, ahonnan többek között az Olaszországba és Európába tartó afrikai migránsok indulnak el, partnerségi kapcsolattal lehet maradásra bírni az embereket.

Az olasz és német kormány közötti 21. találkozó a Modena közeli Maranellóban volt, ahol a Ferrari gyárát Sergio Marchionne a Fiat-Chrysler ügyvezető igazgatója, a Ferrari elnöke mutatta be a német delegációnak. A helyszín kiválasztásával az olasz gazdaság kiválóságát akartuk bizonyítani - hangoztatta Matteo Renzi. A Ferrari bejelentette, hogy egy millió eurót érő autót bocsát árverésre a közép-olaszországi földrengés sújtotta terület megsegítésére.

Az olasz kormányfő arról beszélt, hogy a Brexitet követően sokan eltemették Európát, ezzel szemben - mint fogalmazott - Európának jövője van. "Európának ismét a remény helyszínévé kell válnia, ahol lehetőségek teremtését kínálja. Több energiát, több átélést kell felmutatni elsősorban a fiatalabb generációk számára A világ rohan, az EU sem maradhat le" - hangoztatta Matteo Renzi hozzátéve, hogy ezért hívta Francois Hollande francia elnököt és Angela Merkelt augusztus 22-én Ventotene szigetére.

A találkozón többek között az olasz és a német kormány több minisztere vett részt, köztük a külügy-, a belügy-, a pénzügy- és a védelmi miniszterek. Matteo Renzi úgy fogalmazott, az EU nem kizárólag arra kell, hogy "osztályozza" a tagállamokat. Hangsúlyozta, hogy Olaszország államadóssága tíz éve nem volt ennyire alacsony. Az olasz miniszterelnök a földrengés és az emiatt indított olaszországi földrengésellenes beruházások (Olaszország Háza program) nevében, "szükség esetén" további rugalmasságot kért Róma számára az EU által diktált pénzügyi megszorításokkal szemben. Az Európai Bizottság már idén is engedményt adott Itáliának és nem indított vele szemben túlzott deficiteljárást.

Angela Merkel úgy reagált, hogy a Renzi-kormány reformjai jót tesznek Olaszországnak és Európának is. "Ha az olasz program megfelelő és átlátható, az Európai Bizottság is megfelelő és józan megoldást fog találni" - mondta Merkel.

A kancellár közölte,, hogy Németország finanszírozni kívánja egy iskola újjáépítését a közép-olaszországi földrengés sújtotta területen. Ezen kívül a két ország labdarúgó-válogatottjai egy közös baráti mérkőzés bevételét is felajánlják.

Angela Merkel Maranellóban azokkal az olasz tűzoltókkal is kezet fogott, akik Amatrice városában 17 óra mentés után élve emelték ki a romok közül a Giorgia nevű négy éves kislányt.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×