eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem aratott sikert egy dzsihadista inváziót eljátszó előadás Prágában

Az Iszlám Állam terrorszervezet invázióját eljátszó performance-t tartott vasárnap a prágai Óvárosi téren egy ismert cseh iszlámellenes aktivista, heves reagálásokat váltva ki a parlamenti pártokból.

Martin Konvicka egy tevét vezetett be a térre, s a nyomában érkező katonai terepjárón iszlám harcosoknak öltözött férfiak voltak. Konvicka ezután a terepjáró platójáról kiáltotta ki, hogy az egyetemeket be fogják zárni, a könyveket elégetik, a nőket pedig korbácsolással és megkövezéssel fogják büntetni.

Nyomatékul a performance többi résztvevője, Allahu Akbar kiáltások közepette, játékfegyvereivel lövöldözni kezdett a levegőbe, kisebb pánikot keltve az Óvárosi téren időző külföldi turisták egy részében, míg mások felszabadultan mulattak a vásári színjátszás eszközeit használó jeleneten.

A köztéri előadásnak a rendőrség vetett véget, amikor a csoport tagjai egy fogoly kivégzését készültek eljátszani.

Konvicka utóbb sikernek nevezte az előadást, amellyel - mint azt a CTK hírügynökségnek elmondta - sokkolni akarták az embereket, hogy a radikális iszlám veszélyeire figyelmeztessék őket.

Azt állította, hogy akciójukat egyeztette a városházával és a rendőrséggel is. A hatóságok ezt nem erősítették meg.

A rendőrség szóvivője szerint vizsgálják, hogy a szervezők nem követték-e el a pánikkeltés bűncselekményét.

Az ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) vezetője, Petr Fiala nyilatkozatában elfogadhatatlan szélsőséges megmozdulásnak minősítette az eseményt. Jirí Pospisil parlamenti képviselő, volt igazságügyi miniszter Konvickáról és támogatóiról azt mondta, hogy "egy ilyen csoportosulásnak semmi keresnivalója nincs a politikai színtéren". Milan Chovanec szociáldemokrata párti (CSSD) belügyminiszter viszont Twitter-oldalán a politikai és állampolgári ostobaság bemutatójának nevezte az eseményt.

Konvicka évek óta élesen támadja a muszlimokat és az iszlám vallást, és Iszlámellenes Blokk néven szélsőséges mozgalmat indított, amely azonban idén tavasszal széthullott. Jelenleg a nevét viselő kezdeményezés vezetője, és jelöltette magát az őszi szenátusi választásokra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×