eur:
394.75
usd:
370.43
bux:
65337.27
2024. április 19. péntek Emma

Egymillió euróért bárki máltai állampolgár lehet

Málta egymillió euróért (310 millió forintért) árusítja az állampolgárságot gazdag befektetőknek, amivel több száz millió eurós bevételre tesz szert - írta pénteken a Spiegel Online című német hírportál.

2014 óta a vallettai kormány "aranyhidat" ajánl az Európai Unióba: aki legalább egymillió eurót fektet be a szigetországban, az állampolgár lehet, és még csak nem is kell helyben élnie.

A máltai igazságügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott lista szerint tavaly több mint 900 ember kapott máltai útlevelet. Owen Bonnici, az igazságügyi tárca vezetője szerint 201 közülük az úgynevezett személyre szabott befektetési program keretében. Ezzel Málta csak 2015-ben mintegy 200 millió euró bevételhez jutott az "útlevél-kereskedelemmel" - olvasható a Spiegelben.

A szabályozás bírálói ugyanakkor attól tartanak, hogy Málta különböző kétes alakok, így például az ukrajnai konfliktus miatt elrendelt EU-szankciókat kijátszó orosz üzletemberek kapuja lehet az unióba. Az adóparadicsomnak számító szigetország már régóta arról ismert, hogy vonzza az orosz tőkét. Ennek tükrében kevésbé meglepő módon számos orosz nevet látni az igazságügyi minisztérium listáján.

A Henley and Partners brit cég, amely a máltai állampolgárság megszerzéséhez szükséges eljárást szervezi, nyilvánosan megerősítette, hogy a legtöbb jelentkező Oroszország mellett Kínából, a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából származik. A máltai hatóságok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy minden jelentkezőnek szigorú szűrő eljáráson kell átesnie, így például, aki büntetett előéletű, az nem jöhet szóba.

A szigetország új polgáraitól nem követeli meg, hogy helyben lakjanak, csupán annyit, hogy a kérvényük benyújtását megelőző egy évben Máltán tartózkodjanak. Az ügyre rálátással bíró brüsszeli források szerint ezt azonban alig ellenőrzik. Elegendő 650 ezer eurót befizetni a máltai Fejlesztési és Szociális Alapba, 150 ezerért államkötvényeket venni, illetve legalább 350 ezer euró értékben egy ingatlant vásárolni. A házastársak és kiskorú gyerekek fejenként 25 ezer eurós felárat jelentenek, a nagykorú hozzátartozók már kétszer annyiba kerülnek - írja a Spiegel.

Bonnici szerint 2015-ben, a program második évében 578 jelentkező volt. Málta 1800 állampolgárságot akar "értékesíteni", amelyeket hamar elkapkodnak majd - tette hozzá. Ezzel legalább 1,2 milliárd eurót keresne az ország.

Málta emellett nem az egyetlen EU-tagország, amely állampolgárságot ajánl pénzért. Vízumokat és tartózkodási engedélyeket árul például Spanyolország, Portugália, Nagy-Britannia, Magyarország és Görögország is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×