eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A minszki megállapodás még mindig megvalósítható

Továbbra is megvalósítható a minszki megállapodás - hangsúlyozta a budapesti orosz követség követtanácsosa a nemrég ismét kiéleződött orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Korábban Ukrajna budapesti nagykövete is úgy látta, hogy e rendezési tervhez kellene tartaniuk magukat a feleknek.

Bár múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondta a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyezkedő "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - következő, szeptemberre tervezett tanácskozását, sőt az orosz miniszterelnök az orosz-ukrán diplomáciai kapcsolatok megszakítását sem zárta ki, Valerij Ljahov, a budapesti orosz nagykövetség követtanácsosa az InfoRádiónak nyilatkozva látott még esélyt a tárgyalásra.

"Az orosz fél következetesen érvel az Ukrajna keleti részében folyó konfliktus békés rendezése és a minszki megállapodás teljes körű betartása mellett."

Hasonlóan nyilatkozott múlt héten Liubov Nepop budapesti ukrán nagykövet.

"A minszki megállapodás az egyetlen út a békés megoldáshoz és ezt nem lehet felmondani, hiába mondhatjuk, hogy nincs nagy eredmény a végrehajtásában."

Az orosz-ukrán konfliktus az elmúlt héten éleződött ki ismét. Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta meg Kijevet, hogy terrorista taktikákkal próbál új konfliktust provokálni és igyekszik destabilizálni a 2014-ben annektált Krím-félszigetet. Valerij Ljahov-ot hallják.

"Vannak nálunk megcáfolhatatlan bizonyítékok, hogy a Krímben egy divíziós cselekményről van szó, amelyiket Ukrajna honvédelmi minisztériuma felderítő főosztálya már régen tervezte és készen állunk ezeket közzé tenni."

A budapesti ukrán nagykövet azonban ezt korábbi nyilatkozatában tagadta.

"Itt egy hamis vádról van szó, aminek csak egy a célja, hogy tovább élesítse még a feszültséget és esetleges hivatalos okot teremtsen meg az Ukrajna elleni orosz agresszió szélesítéséhez."

Valerij Ljahov hangsúlyozta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat már ukrán ügynököket is elfogott a Krímben, kettejük már beismerő vallomást is tett, Liubov Nepop azonban ennek valóságtartalmát is cáfolta, állítva, hogy Ukrajna a békés rendezésben érdekelt.

Oroszország sajtóhírek szerint nagyobb létszámú és korszerűbb felszereléssel ellátott erőket telepített nemrég az ukrán határra a Krím félsziget mentén. Az orosz követtanácsos kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy az új alakulatok célja, az – álláspontja szerint népszavazás nyomán – elcsatolt félsziget és az egész ország védelmének biztosítása, amely minden szuverén állam joga, az átcsoportosítás pedig nincs összefüggésben a konfliktus kiéleződésével. Ennek ellenére az ukrán elnök múlt héten a legmagasabb harckészültségi fokozatot rendelte el a Krím és a szakadárok uralta Donyec-medencei területek közelében állomásoztatott összes ukrán katonai egységnél.

A beszélgetéskor Ukrajna budapesti nagykövete az Oroszországgal szembeni, míg az orosz követtanácsos az Ukrajnával szembeni nemzetközi nyomás erősödésében bízott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×