eur:
385.79
usd:
356.52
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Károsabb lehet a zikavírus, mint gondoltuk

Brazil kutatók a zikafertőzés egy újabb lehetséges szövődményét vizsgálják: a feltételezés szerint a méhen belüli zikafertőzés súlyos ízületi elváltozásokat is okozhat a kisbabáknál.

A brazil Recifében dolgozó kutatók a British Medical Journal (BMJ) keddi számában publikált új tanulmányban számoltak be hét esetről, amelyeknél valószínűleg a zikavírus okozhatott ízületi elváltozást - artrogripózist - a kisbabáknál. Az elemzés szerint a zikavírus a méhen belül fejlődő magzat motoros neuronjait támadta meg, azokat a sejteket, amelyek az izmok összehúzódását és elernyedését vezénylik.

A vizsgált esetek mindegyikénél az anya dokumentáltan zikafertőzésen esett át a terhesség alatt, vagy abnormálisan kis fejjel született meg a gyermeke.

A zikaláz tavaly ütötte fel a fejét Brazíliában, ahol több mint 1700 mikrokefáliás (kórosan kisfejű) csecsemő született, a kutatások szerint minden bizonnyal a fertőzés miatt. Mivel a legtöbb zikás esetet Recifében találták, a várost tekintik a járvány központjának.

A szúnyogok terjesztette vírus gyorsan szétszóródott Dél-Amerikában, és a közelmúltban az Egyesült Államokban is előfordultak már zikalázas esetek. A texasi egészségügyi hatóságok kedden jelentették be, hogy az államban egy lánycsecsemő zikafertőzés miatt hunyt el - ez volt az első ilyen haláleset az országban. A mikrokefáliás kislány röviddel a születése után halt meg. A hatóságok szerint utazáshoz köthető az anya és magzatának zikafertőzése.

Mivel a zikafertőzés okozta ízületi elváltozásokat vizsgáló kutatás megfigyeléses vizsgálat volt, amely artrogripózisisos eseteket elemzett, nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy kifejezetten a zikavírus okozta-e az ízületi elváltozásokat. A tudósok azonban úgy vélik, a csecsemőknél tapasztalt deformitás kapcsolatba hozható a zikafertőzéssel azon a módon, hogy a vírus az anyaméhben fejlődő gyermek agyára és a magzat izmaihoz az ingerületet eljuttató motoros neuronjaira is hatott.

Ha az ingerület gyenge vagy hibás valamilyen módon, a magzat mozdulatlan pózban marad az anyaméhben, így az ízületei deformálódnak - fejtette ki Vanessa van der Linden, egy sérült gyermekekkel foglalkozó recifei szervezet kutatója, a tanulmány szerzője.

"Nem tudjuk teljes bizonyossággal, de úgy gondoljuk, a motoros neuronokkal van baj, és a károsodást valószínűleg a vírus okozza. További esteket kell tanulmányoznunk, hogy jobban megértsük" - fűzte hozzá a tudós.

Egy londoni szakértő, Jimmy Whitworth professzor szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a zikavírus az eddig feltártakon kívül is számos egyéb egészségkárosodást okozhat, köztük látás- és hallássérülést, valamint normális fejmérettel született csecsmőknél is okozhat agykárosodást. Az új kutatás eredményei összhangban vannak azzal a korábbi megállapítással, hogy a zikavírus különösen az idegszöveteket károsítja - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Heves harcok folynak Harkivnál, váratlanul Kijevbe látogatott Antony Blinken – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, váratlanul Kijevbe látogatott Antony Blinken – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Kedd reggel előre nem bejelentett látogatásra Kijevbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két újabb Patriot légvédelmi rendszert kért Washingtontól, hogy meg tudják védeni Harkiv megyét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×