eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Helyreállhat az orosz-török barátság

Az orosz-török viszony helyreállításáról és egyebek mellett a Török Áramlat gázvezeték-projekt újjáélesztéséről állapodott meg kedden Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Mosolyogva rázott kezet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Recep Tayyip Erdogan török államfő, mikor megérkezett Szentpétervárra.

A megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten és teljes körűen állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat.

Az orosz elnök elismerte, hogy rendkívül nehéz volt az elmúlt időszak a két ország kapcsolatában, de úgy látta, hogy túljutottak ezen. Aláhúzta, hogy politikai döntés született a Török Áramlat megvalósításáról és az első törökországi orosz nukleáris erőmű építésének befejezéséről. Emellett Oroszország fokozatosan megszünteti a török vállalatokkal szemben bevezetett szankciókat és döntés született a Törökországba tartó orosz charterjáratok újraindításáról is.

Recep Tayyip Erdogan, aki többször is "drága barátomnak" nevezte hivatali partnerét, elmondta, hogy Ankara kész mielőbb kivitelezni a Török Áramlat projektet és azon keresztül az Európába történő gázszállítást majd kifejezte Ankara készségét, hogy "stratégiai beruházásként" kezelje az orosz atomerőmű projektjét.

A szíriai válságról szólva Vlagyimir Putyin hangsúlyozta a kompromisszum fontosságát és azt, hogy a szíriai demokratikus átalakulást kizárólag demokratikus eszközökkel lehet megoldani.

Az orosz-török kapcsolatok azt követően jutottak válságba, hogy tavaly novemberben a török légierő a szíriai határnál lelőtt egy orosz vadászbombázót. Moszkva azt állította, hogy az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara pedig azt, hogy megsértette a török légteret. Az incidenst követően Moszkva gazdasági szankciókat léptetett életbe Törökország ellen, a két ország közötti párbeszéd pedig gyakorlatilag leállt. Június végén azonban a török államfő – ahogy Moszkva korábban követelte – bocsánatot kért az esetért, így megkezdődött a kétoldalú viszony rendeződése, majd az elbukott török puccskísérlet után Putyin telefonon támogatásáról biztosította Erdogant.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×