eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghalt az első egyiptomi Nobel-díjas

Elhunyt Ahmed Zewail egyiptomi-amerikai vegyész, az 1999. év kémiai Nobel-díjasa, Barack Obama amerikai elnök tudományos tanácsadója, az Egyesült Államok első közel-keleti tudományos megbízottja.

A pasadenai Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója, az úgynevezett femtokémia (ultragyors - femtoszekundumos - jelenségek vizsgálata) úttörője 70 évesen halt meg kedden az Egyesült Államokban. Halálának pontos okát egyelőre nem tudják. San Marinóban, Los Angeles egyik tehetős elővárosában élt.

A Nobel-díjas tudós a Nílus deltájának egyik kis falujában, Damanhurban született, Kairótól 190 kilométerre északra. Tanulmányait az alexandriai egyetemen végezte, majd az Egyesült Államokba költözött, és a Caltechnél helyezkedett el.

Ő az első egyiptomi, aki tudományos területen végzett tevékenységért kapott Nobel-díjat. A kémiai kategóriában 1999-ben egyedüliként nyerte el a rangos elismerést a kémiai reakciók ultragyors spektroszkópos tanulmányozása terén elért eredményeiért. Eljárását a világ leggyorsabb fényképészeti módszerének is nevezik.

A Zewail-módszer segítségével úgy tanulmányozhatók a kémiai reakciók, mint amikor lassított felvételen újrajátsszák egy futballmérkőzés legérdekesebb pillanatait, hogy azt minden részletében alaposan megfigyelhesse a néző. E módszerrel megérthető, ellenőrizhető, átalakítható vagy akár irányítható is a kémiai reakció.

Ahmed Zewail mintegy 600 tudományos közleményt és 16 könyvet publikált, az ő nevéhez fűződik egy új kutatási terület, a négydimenziós elektronmikroszkópia is.

A tudós 1982-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot az egyiptomi mellé. Obama elnök 2009 áprilisában kinevezte tudományos és technológiai tanácsadó testületébe és még ugyanazon év novemberében az Egyesült Államok első közel-keleti tudományos megbízottjává. 2013-ban az ENSZ tudományos tanácsadó testületének tagja lett.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök példaképnek nevezte a Nobel-díjas tudóst. A kairói média szerint Zewailt Egyiptomban temetik el.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×