eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki

Észak-Korea ballisztikus rakétát bocsátott fel szerdán az ország délnyugati részéből, amely a tengerbe zuhant keleti partvidékén - közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataiban eltiltotta Phenjant a ballisztikusrakéta-kísérletektől.

A szerdai teszt során a fővárostól, Phenjantól délnyugatra fekvő Hvanghe tartományból bocsátották fel a rakétát.

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást.

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Phenjan nemrégiben közelebbről meg nem határozott megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha Dél-Koreába amerikai THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepítenek az év végén.

Japán tiltakozott, Washington kész megvédeni szövetségeseit

Japán tiltakozott szerdán az észak-koreai rakétakísérlet miatt, Washington közölte, kész megvédeni szövetségeseit. Tokióban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot.

Phenjan szerdán rakétakísérletet hajtott végre, a Rodong típusú közép hatótávolságú rakéta ezer kilométernyi repülés után a tengerbe zuhant, Japán kizárólagos gazdasági övezetében, 250 kilométerre nyugatra Oga-félszigettől.

Nakatani Gen japán védelmi miniszter kijelentette, hogy a rakétakísérlet "komoly fenyegetés" országa biztonságára. A rakéta becsapódása ugyanakkor az első értesülések szerint nem okozott kárt.

Japán diplomáciai csatornákon keresztül a kínai fővárosban, Pekingben jegyzéket intézett Észak-Koreához, amelyben határozottan tiltakozott a történtek miatt.

A tokiói kormány közleményében kitért arra, hogy Phenjan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa észak-koreai rakétakísérletek tilalmára vonatkozó határozatát, továbbá a rakéta indítása veszélyezteti a térségbeli légiközlekedés és hajózás biztonságát.

Nakatani Gen megerősítette, ez az első ilyen eset. Elrendelte egyben, hogy a japán védelmi erők maradjanak riadókészültségben és gyűjtsenek további adatokat.

Az Egyesült Államok kész megvédeni szövetségeseit - jelentették be Washingtonban. Anna Richey-Allen külügyi szóvivő kijelentette: "Szövetségeseinkkel és partnereinkkel világszerte készen állunk arra, hogy együttműködve választ adjunk a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság provokációjára, megvédjük magunkat és szövetségeseinket minden támadástól és provokációtól".

Szakértők szerint Észak-Korea olyan nukleáris robbanófej kidolgozásán munkálkodik, amely elég kicsi ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétára szereljék, amellyel elérhető lenne az Egyesült Államok szárazföldi területe.

Dél-koreai védelmi tisztségviselők úgy vélik, hogy északi szomszédjuk egyelőre nem rendelkezik ilyen robbanófejjel. Egyes civil szakértők szerint azonban Phenjannak már van olyan eljárása, amelynek segítségével kisebb hatótávolságú rakétákra felszerelhet nukleáris robbanófejet, s azzal elérheti Dél-Koreát vagy Japánt.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×