eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A hadsereg irányít Venezuelában

Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette kedden, hogy a hadsereg irányítása alá helyezte az ország öt legnagyobb kikötőjét az országot sújtó gazdasági válság megoldása érdekében.

"Ma bevettük az ország öt legfontosabb kikötőjét: Gantát, La Guairát, Puerto Cabellót, Maracaibót és Guamachét" - mondta Maduro szokásos heti rádiós és televíziós üzenetében, miután megbeszélést folytatott Vladimir Padrino védelmi miniszterrel. Az elnök hozzátette, hogy az öt kikötő tevékenységét kézben tartó egységes állami hatóság élére Efraín Velasco Lugo tábornokot nevezte ki.

E lépésektől a hatalom azt reméli, "hogy a kikötők végre úgy kezdenek majd működni, ahogy kell" - jelentette ki Maduro.

Az elnök hozzátette, hogy utasítása alapján hétfőtől katonákat vezényeltek a kikötőkbe, repülőterekre és a vállalatokhoz, s a katonák "olyan káoszt és felfordulást" találtak az érintett helyszíneken, amely szerinte a "korrupció" melegágya.

Maduro még hétfőn, az országot sújtó általános áruhiány miatt úgy döntött, hogy ő és védelmi minisztere átveszi "az ország áruellátásának teljes irányítását". Az elnök úgy fogalmazott, hogy minden minisztériumot "a civilek és a hadsereg szövetségét" megtestesítő "elnöki irányítás alá helyeznek".

Az erről hozott rendelet értelmében a hadsereg új szabályokat fog kidolgozni az élelmiszerek, gyógyszerek, személyes higiéniai cikkek, illetve a háztartási takarítószerek beszerzésére, kereskedelmére és elosztására vonatkozóan.

A rendelet parlamenti aláírása alkalmából a baloldali venezuelai elnök kifejtette, reméli, hogy "rendet tud teremteni a gazdaság minden láncszemében", s ezzel méltó választ ad arra a "szabotázsra", amellyel az ellenzék valójában őt akarja eltávolítani a hatalomból. "Ez egy háború" - szögezte le.

A venezuelai hadsereg mostanra olyan erős gazdasági és politikai hatalmi pozícióhoz jutott, amely ellen számos független elemző, az ellenzék és az egyház is felemelte szavát.

Az olajbevételeken alapuló venezuelai gazdaság az energiahordozó árának zuhanása miatt 2014-ben mélyrepülésbe kezdett, ami súlyosan rontotta a latin-amerikai ország több mint 30 milliós lakosságának életkörülményeit. Magánszervezetek szerint az alapvető árucikkek 80 százaléka fellelhetetlen a helyi üzletekben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig úgy számol, hogy idén 720 százalékos lesz az infláció a baloldali kormányzású Venezuelában, és a helyzet egyre romlik.

Múlt szerdán mintegy ötszáz venezuelai asszony törte át a közel egy éve lezárt kolumbiai határt, hogy élelmiszert vásároljon a szomszédos országban, mivel Venezuelában a legalapvetőbb fogyasztási cikkeket is lehetetlen beszerezni. A legutóbbi hétvégén pedig már mintegy 35 ezer venezuelai özönlött át a Kolumbiába vezető hidakon a legközelebbi gyógyszertárat és élelmiszerboltot keresve, miután Caracas fél napra feloldotta a határzárat. Sokan már hajnalban felsorakoztak a határnál, és liszttel, étolajjal, pelenkákkal felpakolva tértek vissza.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×