eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Lerohanták a venezuelai emberek Kolumbiát

Több tízezer venezuelai özönlött át a Kolumbiába vezető hidakon a legközelebbi gyógyszertárat és élelmiszerboltot keresve a hétvégén, miután Caracas rövid időre feloldotta a csaknem egy éve tartó határzárat.

A kolumbiai hatóságok helyi idő szerint hétfőn közölték, hogy a vasárnap 12 órányi időtartamra megnyitott határon 35 ezer venezuelai kelt át. Sokan már hajnalban felsorakoztak a határnál, és liszttel, étolajjal, pelenkákkal felpakolva tértek vissza.

Az olajbevételeken alapuló venezuelai gazdaság az energiahordozó árának zuhanása miatt 2014-ben mélyrepülésbe kezdett, ami jelentősen rontotta a latin-amerikai ország több mint 30 milliós lakosságának életkörülményeit.

Magánszervezetek szerint a létfontosságú áruk 80 százaléka fellelhetetlen a helyi üzletekben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig úgy számítja, hogy idén 720 százalékos az infláció Venezuelában, és a helyzet egyre rosszabb.

A hétvégén a higiéniai termékeket gyártó Kimberly-Clark amerikai alapítású nemzetközi vállalat bejelentette, hogy felfüggeszti a Caracastól mintegy száz kilométerre nyugatra fekvő maracayi üzemének működését. A Kimberly-Clark több mint 20 éve nyitotta meg kapuit Venezuelában.

Nicolás Maduro venezuelai elnök ezután azzal fenyegetőzött, hogy államosítja a Kimberly-Clark üzemét, mindhiába. Az államosítás tényét hétfőn végül Oswaldo Vera venezuelai munkaügyi miniszter jelentette be, aki egyúttal elrendelte a termelés újrakezdését.

Az államfő korábban jelezte, nem számíthatnak semmi jóra azok a vállalatok, amelyek a gazdasági válságra tekintettel felfüggesztik termelő tevékenységüket. Maduro ellenfeleit és a külföldi háttérerőket vádolja a jelenlegi gazdasági helyzetért, amelyek szerinte így akarják kiebrudalni őt hivatalából.

A Kimberly-Clark nem az egyetlen nemzetközi vállalat, amely az utóbbi időben felfüggesztette működését az országban. Hasonló módon járt el a Coca-Cola, amely nem tudott hozzájutni a termeléséhez elengedhetetlen cukorhoz, illetve a Kraft Heinz és a Clorox.

Maduro hétfőn megerősítette, hogy az amerikai Citibank felmondta a venezuelai jegybank nemzetközi fizetésekhez használt bankszámláját.

A történtek után a Venezuelával 2219 kilométeres határon osztozó Kolumbia is kezdi komolyan venni a humanitárius válsághelyzet fenyegető lehetőségét. Venezuelában egyes becslések szerint csaknem 5 millió kolumbiai él; többségük a fegyveres konfliktusok elől menekült a szomszédos országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×