eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Letartóztatták a párizsi merénylők egy feltételezett cinkosát

Letartóztatták Németországban a tavaly novemberi párizsi támadások elkövetőinek egy feltételezett cinkosát, aki valószínűleg a terroristák megbízásából felmérte a balkáni migrációs útvonalat - közölte csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség.

A 20 éves algériai állampolgár a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja, és közvetlen kapcsolatban állt a párizsi terrorcselekmények legfőbb szervezőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaouddal.

A közlemény szerint a fiatalemberről hírszerzési információk alapján megállapították, hogy 2014 szeptemberében hazájából Törökországon keresztül Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz, és fegyveres kiképzést kapott.

Abdelhamid Abaaoud 2015 júniusában megbízta, hogy tanulmányozza a határellenőrzési gyakorlatot és az embercsempészeti lehetőségeket a balkáni migrációs útvonalon. Még abban a hónapban el is indult, Szíriából Törökországon, Görögországon, Szerbián és Magyarországon keresztül Ausztriába utazott. Közben folyamatosan tájékoztatta megbízóját az úton szerzett tapasztalatairól.

A férfi a szövetségi legfőbb ügyészség szerint kapcsolatban állt Ayoub El Khazzanival is, aki 2015 augusztusában lövöldözött a Thalys szuperexpressz egy Párizs és Amszterdam közötti járatán. Őt főleg arról tudósította, hogy miként juthat el Törökországból Görögországba.

A külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal meggyanúsított férfi 2015 augusztusában érkezett Németországba. Arra utaló jelek nincsenek, hogy német földön is dolgozott az Iszlám Államnak - áll a közleményben, amely szerint a gyanúsított a keddi letartóztatása előtt más ügyek miatt már őrizetben volt.

Az algériai állampolgár esete lehet az első közvetlen kapcsolat a párizsi merényletekért felelős terroristasejt és Németország között. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint a fiatalember sokáig feltűnés nélkül élt Németországban, bolti lopásért és a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény megsértéséért vették őrizetbe, és csak akkor fogtak gyanút a hatóságok, amikor alaposabban utánanéztek előéletének.

Abdelhamid Abaaouddal francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során, néhány nappal a 2015. november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozat után. A belga állampolgárságú férfi valószínűleg kapcsolatban állt a Brüsszelben idén március 22-én végrehajtott támadások elkövetőivel is.

A párizsi terrortámadásokban 130-an, a brüsszeli merényletekben 31-en haltak meg. Mindkét terrorakció elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×