eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Együtt emlékezett meg a somme-i csatáról Hollande és Cameron

Francois Hollande francia államfő, David Cameron brit miniszterelnök és a brit királyi család több tagja együtt emlékezett meg pénteken az első világháború nyugati frontjának egyik legnagyobb és legvéresebb ütközetétől, a somme-i csatáról az észak-franciaországi Thiepvalban található emlékműnél.

Alig egy héttel azután, hogy a britek többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott a megemlékezés kiemelt jelentőséget kapott. Károly herceg brit trónörökös, Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő valamint Harry herceg mellett a legmagasabb szintű politikai vezetők jelenlétével Franciaország azt kívánta jelezni, hogy az Egyesült Királyság és Európa történelme elválaszthatatlan.

Franciaországot eredetileg Manuel Valls miniszterelnök képviselte volna, a köztársasági elnök az uniós tagságról tartott múlt heti brit referendum után döntött úgy, hogy személyesen vesz részt a megemlékezésen, ahol annak az 1,2 millió európainak az emléke előtt tisztelegnek, akik az öt hónapig tartó csatában haltak meg.

A megemlékezésre meghívást kapott Michael Higgins ír elnök, Horst Köhler volt német államfő és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője, valamint több vezető francia politikus, köztük Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője is.

Az ünnepség kezdetén a két ország himnuszának felcsendülését követően David Cameron és Francois Hollande korabeli visszaemlékezéseket és az első világháborúról szóló irodalmi szövegeket olvasott fel a csatában meghalt 72 ezer brit és dél-afrikai katona nevét feltüntető emlékmű lábánál, de egyikük sem tartott ünnepi beszédet.

A francia elnöki hivatal által csütörtökön közzétett üzenetben a francia államfő ugyanakkor utalt a Brexitre. Emlékeztetett a Franciaország és Nagy-Britannia közötti erős kapcsolatokra és arra, hogy az Európai Uniónak köszönhető a béke Európában. Kiemelte, hogy "az európai gondolat tette lehetővé, hogy az országok felül tudtak emelkedni a megosztottságon és az ellenségeskedésen, ami hetven éve békét biztosít a kontinensen".

Az elnök újságíróknak azt is kijelentette: a Brexitet nem lehet sem visszacsinálni, sem elhalasztani.

"A döntés megszületett(...), és most szembe kell nézni a következményekkel" - szögezte le a francia elnök arra utalva, hogy a brit szavazók mintegy 52 százaléka arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

"Az uniós tagság előnyökkel jár, és ezt a britek is kezdik megérteni. Azok, akiket megkísértet a Brexit, mintha kezdenének elgondolkodni" - vélekedett Hollande, aki szerint a gyors brit kilépés eloszlatná a bizonytalanságot.

"Minél előbb túlesnek rajta, annál kevésbé fog fájni nekik" - húzta alá a francia elnök.

A nap folyamán mintegy hat megemlékezésen vesz rész a mintegy 12 ezer megemlékező a Somme folyó partján, ahol száz éve a francia-brit szövetségesek szembeszálltak a német császári erőkkel.

Az 1,2 millió eltűnt és megölt katona közül félmillióan britek voltak, ugyanennyi embert veszített Németország, míg Franciaországnak 200 ezer katonája veszett oda.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×