INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Stoltenberg: minden korábbinál fontosabb a NATO és az EU együttműködése

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, múlt heti népszavazás nyomán minden korábbinál fontosabbá vált a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés - hangsúlyozta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára kedden Brüsszelben.

"Világos üzenetet kell küldenünk, hogy az uniós távozásról szóló brit döntés nem jelenti azt, hogy nem vagyunk képesek együttműködni" - mondta Stoltenberg, aki részt vesz az uniós állam- és kormányfők kedd esti tanácskozásának a NATO-val való együttműködés fokozásáról szóló részén.

"Az egység és az együttműködés a brit népszavazás előtt is fontos volt, most azonban még annál is fontosabb" - tette hozzá.

Az Európai Unió huszonnyolc tagországa közül huszonkettő a NATO-nak is tagja, ezek között van az Egyesült Királyság is, amelynek távozása egyes félelmek szerint veszélybe sodorhatja az EU közös biztonságpolitikai erőfeszítéseit.

A NATO-főtitkár keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy még túl korai lenne megjósolni a brit referendum végeredményének minden következményét, a londoni kormány azonban biztosította arról, hogy a szigetország szövetségesi hűsége változatlan.

Stoltenberg a brit referendumot megelőző napon úgy vélekedett, hogy az Egyesült Királyságnak az Európai Unióban maradása kulcsfontosságú lenne a transzatlanti biztonság szempontjából. "Egy erős Nagy-Britannia egy erős Európában jó Nagy-Britanniának és ugyanúgy jó a NATO-nak is" - fogalmazott.

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 51,9 százaléka voksolt a kilépésre, 48,1 százaléka pedig a bennmaradásra.

A címlapról ajánljuk