eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A szlovákok szerint Juncker a hibás a Brexit miatt

Prágában egyeztettek a nagy-britanniai népszavazás eredményéről a V4-ek diplomáciai vezetői.

Ľubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a magyar, a szlovák és a lengyel kollégája mellé a német külügyminisztert is meghívta a találkozóra. Szlovákiában eközben aláírásgyűjtés indult az unióból való kilépésről szóló népszavazás kiírásáért.

A cseh külügyminiszter szerint a brit népszavazás után Európának három fő feladatra kell összpontosítania: egyben tartani a közösségben lévő 27 tagállamot, megakadályozni a nagy integrációs törekvések elfogadását, valamint el kell kezdeni a gyakorlati tervek megvalósítását, amellyel megmutathatják az embereknek, hogy van mit felajánlani nekik.

Ľubomír Zaorálek nyíltan beszélt arról is, hogy a brit népszavazás eredménye az Európai Unió csúcsvezetőinek hibája is, konkrétan Jean-Claude Juncker bizottsági elnöké. „Jelen pillanatban az Európai Bizottság élén nem a megfelelő ember áll” – hangzott a cseh politikus éles bírálata.

Miroslav Lajčák szlovák, és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vasárnap este még Berlinben tárgyalt a kialakult helyzet megoldási lehetőségeiről. Lajčák hangsúlyozta, hogy a július 1-jén kezdődő szlovák uniós elnökség legfőbb témája a britek kiválása lesz. „Pozsony aktív és felelősségteljes szerepet tölt majd be a tárgyalások lefolytatásában” – ígérte meg Lajčák, hozzátéve, hogy Szlovákiának Csehszlovákia 1993-as kettéválása óta van tapasztalata a szakadással járó viták elrendezésében.

Robert Fico szlovák kormányfő a hétvégén azt hangoztatta, hogy a Brexit elsősorban nem a brit választók, hanem az Európai Unió hibája. A miniszterelnök szerint Szlovákia Nagy-Britannia távozása után szorgalmazni fogja, hogy az unió valamelyik fontos intézményének székhelyét Londonból helyezzék át Pozsonyba.

Közben eldőlt, hogy Szlovákiában is aláírásgyűjtés kezdődik az unióból való kilépésről szóló népszavazás kiírásáért. A petíciót az unió-ellenességéről ismert szélsőséges Marián Kotleba kezdeményezte. „Eljött az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja a süllyedő Titanicot” – olvasható a Mi Szlovákiánk Néppárt elnökének Facebook-bejegyzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×