INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

eu

nagy-britannia

nato

diplomácia

Stoltenberg: a NATO-ban változatlan marad a britek helyzete

InfoRádió / MTI

A NATO-ban változatlan az Egyesült Királyság helyzete, erős és elkötelezett szövetséges marad - jelentette be közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

A brit nép döntése nyomán új fejezet nyílik Nagy-Britannia és az Európai Unió között, ugyanakkor a szigetország továbbra is vezető szerepet fog betölteni a katonai szövetségben - áll a közleményben.

"Napjainkban, amikor számos változékony és bizonytalan tényezővel nézünk szembe, a NATO fontosabb együttműködési terep az európai szövetségesek, illetve Európa és Észak-Amerika között, mint korábban bármikor" - fogalmazott Stoltenberg.

Hangsúlyozta: egy erős, egyesült és elszánt NATO a stabilitás nélkülözhetetlen pillére marad a zűrzavaros világban, kulcsszereplő a nemzetközi béke és a biztonság szempontjából.

A főtitkár azt is kiemelte, hogy a szövetség továbbra is elkötelezett az Európai Unióval folytatott együttműködésben. "A júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón fokozzuk az együttműködésünket, mivel együtt hatékonyabbak vagyunk közös értékeink megtartásában és nemzeteink biztonságának megőrzésében" - tette hozzá.

Stoltenberg a brit referendumot megelőző napon úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia Európai Unióban maradása kulcsfontosságú lenne a transzatlanti biztonság és az erőszakos szélsőségek elleni közös erőfeszítések szempontjából. "Egy erős Nagy-Britannia egy erős Európában jó Nagy-Britanniának és ugyanúgy jó a NATO-nak is" - fogalmazott.

"Annyi bizonytalansággal, annyi kiszámíthatatlansággal, terrorfenyegetésekkel, keleten pedig egy rámenősebb Oroszországgal vagyunk kénytelenek szembesülni. Úgy vélem, egy jobban szétzilálódott Európa csak hozzájárul a minket körülvevő bizonytalansághoz" - tette hozzá akkor Stoltenberg.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018