INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Leváltották a több mint 20 éve hivatalban lévő szaúdi olajipari minisztert

InfoRádió / MTI
Egy szaúdi kormányátalakítás keretében szombaton leváltották a szunnita királyság több mint húsz éve hivatalban lévő olajipari miniszterét is.

Ali al-Naimi hosszú időn keresztül volt Szaúd-Arábia olajpolitikájának meghatározó alakja. Hivatalát először 1995-ben foglalta el, azt megelőzően pedig a Aramco szaúdi állami olajtársaság igazgatója volt. Naimit Khalid al-Falih korábbi egészségügyi miniszter, az Aramco igazgatótanácsi tagja váltja tisztségében.

Az új szaúdi vezetés, Mohamed bin Szalmán helyettes trónörökössel az élen maroknyi új miniszterével messzemenően felügyelete alá vonta az ország gazdaságpolitikájának felügyeletét.

A szunnita királyság kormányának átalakítását a gazdaság átalakítását célzó, széleskörű reformtervek közepette jelentették be. Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt. A kőolaj ára 2014 közepe óta csaknem 60 százalékkal zuhant.

A nap folyamán további királyi rendeletek jelentek meg a kabinet átalakítással kapcsolatban, így számos minisztériumot átneveztek, és Naimin kívül öt másik miniszternek is távoznia kellett. A változtatások érintették a zarándoklatügyi (hadzs), a kereskedelmi és ipari, a szociálisügyi, valamint az egészség- és szállításügyi minisztériumokat is.

A címlapról ajánljuk