INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Több tízezren tiltakoztak Tokióban

InfoRádió / MTI
Mintegy ötvenezren vonultak Tokió utcáira kedden a japán alkotmány 69. emléknapja alkalmából, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök kormányának alkotmánymódosítási kísérletei és a nemrég életbe léptetett nemzetbiztonsági törvénycsomag ellen tiltakozzanak.

A jogászokból, diákokból, japán ellenzéki pártok tagjaiból és egyszerű állampolgárokból álló tiltakozók a "Védjük meg az alkotmányt", "Soha többé háborút!" és "Le Abéval!" szólamokat skandálták.

A miniszterelnök 2012-es újbóli hivatalba lépése óta többször is megismételte, egyik legfőbb politikai célkitűzése az alkotmányreform, azon belül is a japán alkotmány kilencedik, hadviselést tiltó cikkének módosítása.

Ezen az úton az első lépések egyike az Abe kormánya által kezdeményezett és márciusban a törvényhozáson keresztülvitt nemzetbiztonsági törvénycsomag. E sokak által kifogásolt jogszabályok - szakítva a második világháború óta élő tabuval és újraértelmezve a japán "békealkotmány" szövegét - rendkívül erős korlátozásokkal ugyan, de lehetővé teszik japán katonák külföldi bevetését, amennyiben ez Japán szövetségeseinek védelmében történik, még ha magát a szigetországot közvetlenül nem is éri támadás.

"Habár a nemzetbiztonsági törvények hatályba léptek, lényegében alkotmányellenesek. A miniszterelnök megpróbálja úgy átírni az alkotmányt, hogy korlátozások nélkül lehetővé tegye a japán erőknek a kollektív önvédelem gyakorlását. Ez elfogadhatatlan" - mondta Okada Kacija, a legnagyobb japán ellenzéki tömörülés, a Japán Demokrata Párt vezetője.

A pacifista alkotmány mellett demonstrálók Tokión kívül nagyszabású felvonulást tartottak Kiotóban, Oszakában és a Hokkaidó szigetén fekvő Szapporóban is.

Egy nemrég készített közvélemény-kutatás rámutatott, a japánok 56,5 százaléka ellenzi és csupán 33,4 százaléka támogatja az alkotmánymódosítást.

A címlapról ajánljuk