eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egymást érik a botrányok Londonban

Egymást érik a botrányok Londonban

A tömegközlekedés ára, a lakbérek és a lakásépítés áll a csütörtöki londoni polgármester választás kampányának középpontjában - közvetlenül az antiszemita kijelentések és az egyik jelölt szélsőségesekkel fenntartott állítólagos kapcsolata keltette botrány után.

Botrány botrányt követ Londonban. Történik mindez akkor és részbe azért, mert nagy esélye van egy muszlim vallású, pakisztáni bevándorlók gyermekének, a munkáspárt parlamenti képviselőjének, Sadiq Khan-nak, hogy elnyerje a londoni polgármesteri széket.

 David Cameron miniszterelnök a parlamentben arról beszélt, a Munkáspárt képviselői azért próbálják túlkiabálni, mert így próbálják elfedni a tényeket, amelyek szerint polgármester-jelöltjük kilencszer vett részt olyan rendezvényen, amelyen egy, az Iszlám Államot támogató radikális muszlim hitszónok is megjelent. A munkáspárti oldalról többen azt kiabálták be a konzervatív miniszterelnökre, hogy rasszista. Később többen jelezték, az egyik rendezvényen ott volt a konzervatívok polgármester jelöltje, Zac Goldsmith is. Míg a baloldal jelöltje pakisztáni bevándorlók ötödik gyerekéből lett ügyvéd, majd parlamenti képviselő, a konzervatívok politikusa a milliárdos Sir James Goldsmith fia, Etonban és Cambridge-ben tanult parlamenti képviselő.

 De nem a radikális hitszónok ügye volt az egyetlen, hasonló botrány az elmúlt napokban. A hivatalban lévő konzervatív polgármester, az uniós kilépéspárti Boris Johnson az amerikai elnök látogatása után egy lapban arról írt, egyesek szerint Barack Obama azért érvel az uniós maradás mellett, mert kenyai gyökerei miatt ősi ellenszenvvel bír a brit birodalommal szemben.

„Mindig nagyon jó, ha Barack Obama az Egyesült Királyságba látogat, nagy rajongója vagyok személyesen is Barack Obamának, de vannak olyan kérdések, amelyekben nem értünk egyet” - indokolta a cikkben leírt mondatokat Boris Johnson. Két munkáspárti politikus is kénytelen volt az elmúlt hetekben magyarázkodni kijelentései miatt.

 A baloldali Naz Shah egy közösségi oldalon korábban írt, most botrányt kavart kommentje miatt kért bocsánatot a londoni parlament ülésén. Az általa 2014-ben megosztott poszt szerint az izraeli-palesztin konfliktus megoldása, hogy Izraelt az Egyesült Államokba kellene áthelyezni. A beje4gyzésben az is szerepel: probléma megoldva. A párt vizsgálatot indított a képviselőnő ügyében, aminek lezártáig felfüggesztették pártagságát.

 Hasonló sorsra jutott a képviselőnőt védelmébe vevő Ken Livingstone. A Munkáspárt egyik legismertebb veteránja, az egykori londoni polgármester a BBC-nek adott rádióinterjúban Naz Shah-t így próbálta mentegetni: „Hitler politikája az 1932-es választások idején még azt támogatta, hogy a zsidók költözzenek Izraelbe, a cionizmust támogatta, mielőtt megőrült, és lemészárolt hatmillió zsidót” - mondta a politikus, ami miatt saját párttársai is keményen kritizálták. A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn pedig azt mondta: az antiszemitizmus megjelenését semmilyen formában nem tűrik el a pártban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×