eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin

Fico után a szlovák parlament elnöke is kórházba került

A múlt héten sikeres szívműtéten átesett Robert Fico szlovák kormányfő után egy másik legfőbb közjogi méltóság, Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke is kórházba került, és műtét vár rá - jelentette a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hétfőn.

Andrej Danko, aki az új szlovák kormány második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökeként kapta meg a parlament házelnöki posztját, vasárnap este vonult be a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetbe (NOÚ), ahol hétfőn gyomordaganattal műtik. Nincs információ arról, hogy jó vagy rosszindulatú daganatról van-e szó.

Betegségéről maga Andrej Danko számolt be a médiának a múlt héten, s bár arról - Robert Fico szívműtétjével összefüggésben - már egy várható operációt sejtetve írt a pozsonyi sajtó, a házelnök kórházba vonulásának időpontja nem volt ismert. Vasárnap a házelnök egy televíziós vitaműsorban azt mondta: nem fog részt venni a parlament napirendjén lévő új kormányprogramról tartandó szavazásról. A kormányprogramról szóló ülését a múlt héten kezdte meg a plénum, a vita befejezése a legkorábban ezen a héten várható.

A szlovák kormányfő és a parlament elnökének egyidejű betegsége és több hétig tartó munkaképtelensége nem idézhet elő fennakadást a kormányzási folyamatban. A lábadozó Robert Fico kormányfő feladatait jelenlegi helyettese, Peter Pellegrini kormányalelnök látja el, Andrej Dankót pedig a parlament egyik alelnöke, Bugár Béla (Most-Híd) helyettesíti majd.

Andrej Danko műtétjéről és a házelnök állapotáról délutánra ígért tájékoztatást NOÚ vezetése.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×