eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
Boldog születésnapot, Erzsébet királynő!

Boldog születésnapot, Erzsébet királynő!

„Férfi szíve és gyomra van. Szereti a feladatát, és azt, hogy királynő” - mondta Erzsébet királynőről Harold MacMillan, egykori miniszterelnök. De nem csak királynő, hanem szerető feleség, gondos édesanya, unokáit szerető nagymama, aki soha nem tért ki a rá háruló feladatok elől, bátran vállalta azokat. Ma 90 éves Erzsébet királynő.

Erzsébet királynő 1926. április 21-én, az uralkodó V. György második legidősebb fiának gyermekeként látta meg a napvilágot. Annak ellenére, hogy a szülei szerették gyermekeiket, a kötelesség volt az elsődlegesen fontos a számukra, így nem vitték magukkal a protokollutakra őket, így például akkor sem, amikor egy hat hónapos ausztráliai útra utaztak.

„Ő egy jellem. Gyermekként is megdöbbentő tekintély és megfontoltság lengi körül.”

- Winston Churchill, 1928

Amikor négy éves volt, megszületett Erzsébet húga, Margit. A család Londonban lakott, a két lányt otthon taníttatták a szülei. A fiatal Erzsébet hercegnő – akit a család Lilibetnek hívott – gyakran látogatta meg a nagyapját, V. György királyt az otthonában, a Buckingham Palotában.

Boldog születésnapot, Erzsébet királynő!

Trónörökös lett

Erzsébet hercegnő élete alapjaiban változott meg 1936-ban, amikor nagyapja, V. György meghalt. Ekkor nagybátyja, Dávid walesi herceg lépett a trónra, de ő még az év vége előtt lemondott a koronáról öccse, Albert javára. 1937-ben Erzsébet édesapját VI. György néven királlyá koronázták, ezzel Erzsébet hercegnő első számú trónörökössé lépett elő, a család pedig beköltözött a Buckingham Palotába.

Erzsébet először a II. Világháború idején szólalt meg rádióban, amikor azokhoz a brit gyermekekhez szólt, akiket evakuáltak az országból.

A Világháború lezárását jelentő Győzelem Napján Erzsébet és húga együtt ünnepeltek a Buckingham Palota előtt összegyűlt tömegben. Erzsébet nagyon óvatos volt, nehogy felismerjék őket, ám később bevallotta, hogy az volt élete egyik legemlékezetesebb estéje.

Erzsébet hercegnő első külföldi szereplése Dél-Afrikába vezetett, a király képviseletében - aki megromlott egészségi állapota miatt nem utazhatott. A következő években apja egészségi állapotának további romlása miatt egyre több nyilvános szereplésen vett részt.

21 évesen, 1947-ben házasodtak össze Fülöp edinburgh-i herceggel, akinek német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot.

Boldog születésnapot, Erzsébet királynő!

Első gyermekük, Károly 1948-ban született, Anna pedig két évvel később követte. Erzsébetnek a szüleihez hasonlóan többször otthon kellett hagynia gyermekeit, amikor az uralkodói kötelességeinek kellett eleget tennie.

A király, VI. György hosszú évek óta tartó betegség után 1952-ben elhunyt. Erzsébet édesapja halálhíréről a kenyai látogatása során értesült, majd azonnal hazautazott.

Koronázás

Erzsébetet 1953 júniusában koronázták királynővé, amelyet elsőként közvetített a televízió.

1960-ban megszületett Erzsébet királynő és Fülöp herceg harmadik gyermeke, Andás, majd négy évvel később Eduárd.

1981-ben, miközben Erzsébet királynő a Buckingham Palota előtti úton lovagolt, egy férfi hat lövést adott le, mint kiderült, vaktöltényből. A támadás egy hónappal Károly és Diana házassága előtt történt.

„Erzsébet királynőnek férfi szíve és gyomra van. Szereti a feladatát, és azt, hogy királynő”

- Harold MacMillan, miniszterelnök

Annus horribilis

Az 1992-es évet Erzsébet királynő „annus horribilisnek”, vagyis borzalmas évnek nevezte. Ebben az évben ért véget két gyermekének, Anna hercegnőnek és András hercegnek a házassága, megjelent a könyv, amely Diana boldogtalanságáról és a Károllyal közös házasságuk megromlásáról szól, és ugyanebben az évben tűz ütött ki a Windsor kastélyban, Erzsébet királynő otthonában.

1997-ben autóbalesetben meghalt Diána, walesi hercegné. Az események után a királynőt a gyászban a közönség hűvösnek találta. Újabb veszteség érte a királynőt 2002-ben, amikor két hónap különbséggel elveszítette édesanyját és testvérét.

„A valódi mércéje annak, amit teszünk, hogy meddig marad meg a jó. Minden, amit teszünk, a fiatalokért tesszük” 

- Erzsébet királynő

Boldog születésnapot, Erzsébet királynő!

Ugyanabban az évben ünnepelte a világ a londoni olimpiát és a királynő gyémántjubileumát, és első filmszerepében is debütált. 2015-ben pedig Erzsébet királynő Nagy-Britannia leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója lett.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×