eur:
391.12
usd:
366.58
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Panama megijedt a nemzetközi visszhangtól

A nemzetközi szinten zajló adóelkerülés elleni fellépésről tanácskoznak szerdán nemzetközi szakértők Párizsban. A konferencia előtt a panamai rendőrség házkutatást tartott az úgynevezett Panama-papírok botrányban érintett ügyvédi irodában, hogy kiderítsék: közük volt-e a pénzmosáshoz és a terrorcsoportok pénzeléséhez.

A panamai rendőrség a szervezett bűnözésre és a pénzmosási ügyekre specializálódott államügyész, Javier Carvallo vezetésével tartott házkutatást a Mossack Fonseca ügyvédi iroda székházában.

A cég kiszivárogtatott hatalmas adatbázisa betekintést nyújtott abba, hogy több ország politikusai, befolyásos közéleti személyiségek és még ünnepelt sportolók is hogyan rejtegetik pénzüket és csökkentik így adóalapjukat az offshore szolgáltatások segítségével.

A panamai államügyész azzal az indokkal küldte a kommandósruhába öltöztetett rendőröket a Mossack Fonsecához, hogy „megállapítsák, milyen illegális tevékenységet folytattak”.

A házkutatás néhány órával előzte meg a szerdán indult nemzetközi konferenciát, amelyen a globális adóelkerülési gyakorlat elleni fellépésről tárgyalnak.

Párizsban a világ adóhatóságainak vezetői elemzik ki a kiszivárogtatott dokumentumokat és próbálnak közös stratégiát kidolgozni az adóelkerülők ellen.

Az átláthatóságot és reformot leghangosabban követelő egyik szervezet az Egyesített Nemzetközi Adóparadicsom Információs és Együttműködési Hálózat (Jitsic), amely neve ellenére nem a pénzüket rejtegető milliomosokat segíti, hanem a fair adózásért kampányol.

A szervezet vezetője az ausztrál adóhatóság főnöke, Chris Jordan – az ő emberei korábban már eredményesen léptek fel a bevételüket külföldön bevalló és Ausztráliában kevés adót fizető globális technológiai cégek ellen.

Az ügy középpontjában álló panamai ügyvédi iroda ugyanakkor az állítja, hogy semmi törvénybe ütközőt nem tett. A Mossack Fonseca vezetése szerint csak az offshore számlák létrehozásában segédkeztek – ezeket használják nevüket eltitkoló személyek és vállalatok fedőcégei.

Az ügyvédi iroda azt állítja, hogy semmi köze sem volt ahhoz, hogy az ügyfelek mit csináltak a számlákkal.

Juan Carlos Varela panamai elnök korábban védelmébe vette a nemzetgazdaságban kulcsszerepet játszó pénzügyi szektort. Ugyanakkor arra kérte Franciaországot, hogy vegye le Panamát a pénzügyi kérdésekben nem együttműködő országok listájáról és az átláthatóság növelését ígérte.

A panamai kormány azt is közölte, hogy Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász is része lesz annak a nemzetközi csapatnak, amely elemzi majd Panama pénzügyi gyakorlatát és reformlépéseket dolgoz ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×