eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Választási fogás a szieszta megszüntetése Spanyolországban?

Politikai üzenetként értelmezhető, hogy a spanyol ügyvezető miniszterelnök megszüntetné országában a sziesztát, ám az InfoRádió által kérdezett szakértő szerint a kormányfő bejelentése nem változtat érdemben a pártok közötti erőviszonyokon.

A decemberi spanyolországi választásokon egyik párt sem szerzett abszolút többséget és azóta, a voksoláson győztes konzervatív Néppártnak és a legerősebb ellenzéki pártnak, a spanyol szocialistáknak sem sikerült kormányt alakítaniuk. A szocialisták eddig csak a liberális Ciudadanost tudták maguk mellé állítani, a Katalónia önrendelkezéséért küzdő Podemos ellenzi paktumukat, abszolút többsége a képviselőházban azonban csak a három pártnak együtt lenne.

Ha tehát e három baloldali párt nem állapodik meg és a szocialisták a Spanyolországban hagyomány nélküli nagykoalícióban sem kívánnak kormányozni a konzervatív Néppárttal, várhatóan május 2-án VI. Fülöp király feloszlatja a képviselőházat és a szenátust és június 26-ára kiírja az előrehozott választásokat. Ebben a kontextusban értelmezhető a hivatalban maradt, megbízott miniszterelnök, a néppárti Mariano Rajoy legutóbbi bejelentése a szieszta megszüntetéséről.

„Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a szieszta megszüntetésének híre csak egy átmeneti, népszerűséget növelő bejelentés, de érdemben nem fogja módosítani a politikai erőviszonyokat a néppárt javára” - mondta Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense.

 A Rajoy bejelentéséről szóló sajtóhírek szerint a kormányfő a szieszta megszüntetésével hangolná össze a spanyol munkaórákat a többi uniós tagállaméval, elvéve a spanyol munkavállalók 3 órás ebéd és pihenőszünetét, ám előbbre hozva a hivatali munkaidő befejezését. Emellett a megbízott miniszterelnök visszaállítaná országában a greenwich-i időzónát, mivel a spanyolok csak 1942 óta, Franko tábornok döntése nyomán igazítják óráikat Németországhoz.

Az intézkedések célja részben a termelékenység növelése, ám a spanyol gazdaságpolitikának jelenleg nagyon szűk a mozgástere – mutatott rá Domonkos Endre.

„Az idén mintegy 4,2 százalékos volt a költségvetési hiány, a bruttó államadósság GDP-arányosan 100 százalékos, tehát lényegében jóléti szociális intézkedéseket növelő kiadásokat a költségvetés nem tud elviselni, ugye 2009 áprilisa óta Spanyolország túlzottdeficit-eljárás alatt áll.”

Így vesz át tehát a spanyol kormányzást, bárki is alakít kabinetet a következő időszakban. 1976 óta egyébként – Spanyolország legújabb kori történetében – még nem kellett előrehozott választásokat tartani az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×