eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Magyarok is érintettek az offshore-botrányban

Több mint száz magyar magánszemély és cég, köztük ismert személyiségek offshore érintettségéről is kerültek ki adatok Panamából. Az ügyről Sáling Gergő, az Oknyomozó Újságíró Központ szerkesztője beszélt az InfoRádiónak.

A világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyikétől, a Mossack Fonseca ügyvédi irodából 11,5 millió dokumentum jutott a Süddeutsche Zeintunghoz, amely mintegy 80 ország újságíróival együttműködve dolgozta fel a hatalmas mennyiségű anyagot. A munkában magyar részről a Direkt36 vett részt. 

„Offshore céget tulajdonolni és használni önmagában nem törvénytelen, de elég komoly erőfeszítések történnek a gyakorlat visszaszorítására, mert nagyon sokan használják az adóterhük csökkentésére vagy elkerülésére” - mondta Sáling Gergő, a Direkt36 szerkesztője.

Hozzátette: könnyű elbújni offshore-cégekben, titkos módon lehet üzletelni és olyan vagyonokat lehet elrejteni, amelyeket nem biztos, hogy tisztességesen szereztek meg, tehát ez egy szürke, bizonyos esetekben sötét világ.

„Úgy gondoljuk - azokkal az újságírókkal együtt, akik ennek az ügynek a feltárásában részt vettek világszerte - , hogy az offhsore-cégek átláthatóbbá tétele mindenképp a közérdeket szolgálja” - hangsúlyozta a szerkesztő.

Mint mondta,

egyetlen magyar politikus neve bukkant fel az anyagban, Horváth Zsolté,

aki 16 évig volt parlamenti képviselő, de nem ő az egyetlen magyar név, több mint 100 fölött van a magyar magánszemélyek és cégek száma.

A szerkesztő szerint Horváth Zsolt már kiszállt az aktív politizálásból, bár a Fidesz megerősítette, hogy továbbra is tagja a pártnak.

„Ő 2013-ban, még aktív képviselőként, a parlament tagjaként és miniszteri biztosként jelent meg először igazgatóként egy Seychelle-szigeti cégben, majd később tulajdonos is lett egy másik Seychelle-szigeteki cégben, néhány hónappal parlamenti mandátumának lejárta után. Hogy mit csináltak ezek a cégek, nem tudjuk, mert a dokumentumokból kevés dolog derül ki, és Horváth Zsolt nem válaszolt a kérdéseimre, amikor megkerestem őt” - jegyezte meg a Direkt36 szerkesztője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×