eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Brit férfi tervezett merényletet amerikai katonák ellen

Elítéltek egy brit csomagszállítót pénteken az Egyesült Királyságban szolgálatot teljesítő amerikai katonák elleni merénylet tervezéséért.

Az ügyészség szerint a 25 éves Junead Khan, aki egy gyógyszerészeti cégnél dolgozott, szállítói munkája során több amerikai légi támaszpont mellett haladt el, és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik szíriai fegyveresével üzeneteket váltott a légi bázison állomásozó katonák elleni támadás tervéről.

A tavaly júliusban letartóztatott Khan egyebek között arról beszélgetett Abu Huszeinnel, hogy közúti balesetet előidézve hajtaná végre a tervezett merényletet. Az elképzelés szerint a csomagszállító amerikai katonáknak hajtott volna, miközben azok kiszállni igyekeznek a gépjárművükből.

A brit rendőrség a Khan lakásán tartott házkutatás során az Iszlám Állam egy zászlajára bukkant, számítógépén pedig az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat internetes újságjából származó cikket találtak Csinálj bombát anyád konyhájában címmel.

A csomagszállító 23 éves rokonát, Shazib Khant is elítélték pénteken. Őt az Iszlám Államhoz való csatlakozás szándékának vádjában találták bűnösnek.

A két férfi pontos büntetési tételét májusban hirdetik ki. Juneadot akár életfogytiglani szabadságveszésre is ítélhetik.

A pénteki bírósági döntés után a rendőrség nyilvánosságra hozta azt is, hogy tavalyelőtt négy alkalommal is jártak rendőrtisztek Juneadnál, hogy "eltántorítsák a radikalizálódástól".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×