eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Aszad maradni akar

Nem átmeneti kormányt, hanem a szíriai ellenzék bevonásával nemzeti egységkormányt akar létrehozni Bassár al-Aszad elnök. A nyugati hatalmak éveken át a béketárgyalások feltételeként szabták meg Aszad távozását és az ellenzék sem tudja elfogadni, hogy együtt kormányozzon vele.

Sok honfitársa számára véreskezű diktátor, a külvilág viszont kénytelen elfogadni az Iszlám Állam és más dzsihadisták brutalitásának fényében.

Bassár al-Aszad szíriai elnök a vele szövetséges Oroszország légicsapásainak köszönhetően annyira megerősödött, hogy továbbra is ragaszkodik a hatalomhoz – annak ellenére, hogy a nyugatiak és az oroszok is arra utaltak: a megbékélés érdekében idővel le kell köszönnie.

Aszad szerdán azt mondta: „nem lesz nehéz létrehozni egy olyan új szíriai kormányt, amelyben ellenzéki politikusok is helyet kapnak”.

Az antik romjai miatt a világörökség részét képező Palmüra visszafoglalása után Aszad nyeregben érzi magát és az orosz RIA hírügynökségnek azt mondta, hogy heteken belül meg lehet állapodni az új alkotmány tervezetéről.

Az áprilisban újrainduló genfi béketárgyalásokon pedig tárgyalni tudnak a tárcák elosztásáról – tette hozzá.

A szíriai ellenzék azonnal elutasította a lehetőséget, közölve: akkor tudnak csak megoldást találni, „ha megállapodnak egy teljes hatalmi jogkörrel felruházott szíriai hatalmi szervről, ami nem egy újabb Aszad-kormány”.

Az Egyesült Államok szintén elutasította Aszad elképzelését. Oroszország viszont azt kérte a résztvevőktől, hogy egyelőre ne legyen a béketárgyalások témája Aszad jövője. Sőt, Szergej Ribakov külügyminiszterhelyettes azt mondta: a kérés iránt az amerikaiak is megértést tanúsítanak.

A hónap elején Moszkvában járt John Brennan, a CIA igazgatója, aki az orosz média szerint Aszad jövőjéről is tárgyalt. Szokatlan módon az ügynökség is nyilvános információt adott ki a vizitről, amelynek során Brennan „a szíriai tűzszüneti megállapodás betartását sürgette”. Emellett azt hangsúlyozta, hogy „valódi politikai átmenetre van szükség, amelynek része Aszad távozása” – állt a hivatalos közleményben.

Egy másik orosz külügyminiszter-helyettes, Oleg Sziromolotov később azt mondta: Moszkva és Washington „konkrét” katonai együttműködésről tárgyal, melynek célja az Iszlám Állam által megszállt Rakka visszafoglalása.

Palmüra felszabadításával ugyanis megnyílt az út a dzsihadisták fővárosának nevezett Rakka felé, bár kérdéses, hogyan működne együtt az Egyesült Államok Oroszországgal és így közvetve az Aszad-rezsimmel.

Közben megérkeztek az első orosz utászok Palmürába, hogy segítsenek az Iszlám Állam által hátrahagyott aknák hatástalanításában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×