eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb hírek az orosz fogságban lévő ukrán pilótáról

Felhagyva "száraz" éhségsztrájkjával ismét vesz magához folyadékot az orosz fogságban lévő Nagyija Szavcsenko ukrán főhadnagy és parlamenti képviselő - közölte csütörtökön a Twitter közösségi internetes oldalon jogi képviselője, Nyikolaj Polozov.

Szavcsenkót Oroszországban azzal a váddal állítottak bíróság elé, hogy bűnrészes a kelet-ukrajnai szakadár területen életét vesztett két orosz újságíró halálában. Az ukrán katonanő nem ismeri el sem a bűnösségét, sem az orosz bíróság illetékességét.

Másik ügyvédje, Mark Fejgin szerint Szavcsenko - mint arról a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolt - Petro Porosenko ukrán elnök hozzá intézett kérésére hagyott fel a "száraz" éhségsztrájkkal. Fejgin, ugyancsak a Twitteren, azt közölte, hogy az államfő miniszteri posztot ajánlott fel ügyfelének.

Fejgin a nap folyamán később az TASZSZ-nak elmondta, hogy a Porosenkónak tulajdonított levél hamisítvány volt, amiről tájékoztatni szándékozik Nagyija Szavcsenkót is. Az ügyvéd - aki az ügyet a Facebookon a titkosszolgálatok "könyörtelen különleges műveletének" nyilvánította - kifejezte meggyőződését, hogy a vádlott ukrán katonanő ennek ellenére nem kezdi majd újra a "száraz" éhségsztrájkot, mert Porosenko és sokan mások valóban többször is annak befejezését kérték.

Az ukrán elnök állítólagos, Szavcsenkónak írt levelének ügyében Fejgin szerint félrevezették Ukrajna Rosztov-na-Donuban működő főkonzulját, Vitalij Moszkalenkót is, aki közvetíteni próbált az ügyben.

Több orosz médiumban is megszólalt a Porosenko-állevél két valódi szerzője, a politikusok "ugratása" révén Oroszországban Lexus álnéven ismertté Alekszej Sztoljarov és a Vovan néven is emlegetett Vlagyimir Kuznyecov. Õk voltak azok is, akik Vlagyimir Putyin nevében tavaly felhívták telefonon Elton John brit rocksztárt, aki elhitte, hogy valóban az orosz elnökkel beszélt. A két orosz férfi elismerte: azért járatták a bolondját Fejgin ügyvéddel, és azért írtak az ukrán államfő nevében, mert véget akartak vetni Szavcsenko éhségsztrájkjának. Elmondták, hogy az ukrán elnök nevében a fogoly katonanőnek felajánlották a kijevi védelmi vagy belügyi tárcát is.

Porosenko szerdán jelentette be, hogy kész mindent megtenni Szavcsenko hazatérése érdekében, egyebek között kész a fogolycserére is. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön közölte: a Kreml tudomásul vette Porosenkónak a Szavcsenko kicserélésével kapcsolatos kijelentését, mint ahogy az ügyvéd közlését is, miszerint a vádlott enyhített az éhségsztrájkján.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnrészes egy Luhanszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.

Míg az ügyészség 23 évi szabadságvesztést kért Nagyija Szavcsenkóra, addig ügyvédjei a felmentését szeretnék elérni. Az oroszországi Donyeck város bírósága március 21-22-re tűzte ki az ítélet kihirdetését.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×