eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ferenc pápa spórol

Az átláthatóságot és a visszaélések elkerülését szolgálja a kanonizációs eljárások költségeit szabályozó pápai reform, amelyek hatályba lépését a Vatikán csütörtökön jelentette be.

Ferenc pápa az új szabályrendszerrel módosította a II. János Pál által 1983-ban bevezetett rendelkezéseket, amelyek szerint az utóbbi több mint harminc évben a boldoggá és szentté avatások bevételeinek és kiadásainak "könyvelése" folyt.

A Vatikán honlapján közölt reformcsomag preambuluma hangsúlyozza, hogy a kanonizációs (boldoggá és szentté avatási) eljárások összetettségük miatt sok munkát és kiadást igényelnek a kezdeti fázisban, amely a boldoggá avatásra javasolt személy egyházmegyéjében zajlik és ezt követően Rómában is. Mivel egyházjogi eljárásról van szó, kiadást képez a boldoggá avatás dokumentációjának felkutatása, összegyűjtése és ennek publikációja is, az ügyvéd szerepét betöltő posztulátor és a tanuk utazásainak fedezése, az orvosszakértők, teológusok, történészek felkérése, valamint minden más eljárási költség. A kiadásokat egyházi intézmények és magánszemélyek adományai is fedezhetik.

Az eljárásokat a Vatikánban működő szentté avatási kongregáció folytatja le. Az eljárás több évig vagy akár több évtizedig eltarthat, és költségekkel jár a boldoggá vagy szentté avatás ünnepélyes szertartása is.

Az új szabályok kimondják, hogy az eljárások szentszéki fázisának költségeit a szentté avatási kongregáció állja. Ugyanakkor a kongregáció feladata, hogy felügyelje, hogy az egyéb "honoráriumok és költségek mérsékeltek" maradjanak, és az anyagi terhek ne akadályozzák meg az eljárások zajlását. A reform értelmében a vatikáni szentté avatási kongregáció "adminisztrátori" szerepet kap az eljárások átláthatósága biztosítására: ebben a minőségében részletes könyveléssel kell elszámolnia az egyházjogi eljárás minden kiadását. Visszaélés esetén a szentté avatási kongregáció fegyelmi eljárást indíthat. Az eljárások során el nem költött összegekkel Ferenc pápa egy úgynevezett "szolidaritási alapot" is létrehozott a forráshiánnyal küszködő boldoggá és szentté avatások támogatására.

A reformot három évre kísérleti jelleggel vezették be.

A boldoggá és szentté avatási eljárások pénzügyi visszásságairól többek között Emiliano Fittipaldi és Gianluigi Nuzzi olasz újságírók írtak a tavaly októberben megjelent könyveikben, amelyek miatt jelenleg vatikáni büntetőjogi per folyik ellenük. Fittipaldi a Fukarság (Avarizia) című könyvében azt írta: a pápának "tudnia kell, fizetni kell ahhoz, hogy valakiből boldog vagy szent legyen". Nuzzi adatai szerint a vatikáni posztulátorok irodáiba "jelentős készpénz" érkezik, könyvelés nélkül. A Catholic News Service, az amerikai katolikus püspöki konferencia hírügynökségének számításai szerint egy kanonizációs eljárás akár 250 ezer dollárba is kerülhet.

Angelo Amato bíboros, a szentté avatási kongregáció prefektusa éppen a visszaélések elkerülésére 2014-ben a L'Osservatore Romano szentszéki napilapban "tarifa-táblázatot" közölt, amelyhez az eljárásban résztvevőknek kellett magukat tartani.

Ferenc pápa pápaságának első három éve alatt az egyházfő mintegy negyven személyt avatott boldoggá és huszonhatot szentté.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×