eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A strasbourgi bírósághoz fordul az egyik párizsi áldozat családja

A tavaly novemberi párizsi merényletek áldozatául esett egyik fiatal férfi szülei beadvánnyal fordulnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), és ebben Belgiumot azzal vádolják, hogy az állam gépezetében tapasztalható "súlyos működési zavarok" hozzájárultak a terroristák beszivárgásához Franciaországba - közölte hétfőn a család ügyvédje.

A 26 éves, jogász végzettségű Valentin Ribet 2015. november 13-án a párizsi Bataclan koncertterem elleni támadás során vesztette életét.

A férfi szüleinek az ügyvédje, Samia Maktouf közleménye szerint a család azzal vádolja Belgiumot, hogy az ország védelmében és megfigyelési rendszerében tapasztalható súlyos működési zavarok elősegítették a terroristák beszivárgását Franciaországba, majd a terrortámadások elkövetését.

A hét helyszínen elkövetett párizsi merényletek 130 halálos áldozatot szedtek, sok volt a sebesült is. A támadásokat három terroristakommandó hajtotta végre.

Maktouf rámutatott, hogy a többségében belga állampolgárságú terroristák a brüsszeli Molenbeek-Saint-Jean negyedből származnak, ahol radikalizálódtak, felkészültek a dzsihádra, és előkészítették a francia területen elkövetett fegyveres akcióikat.

Az ügyvéd, aki a merényletek áldozatainak több családtagját képviseli, nehezményezte, hogy a támadások után agyonlőtt Abdelhamid Abaaoud, valamint a szökésben lévő Salah Abdeslam, a merényletek értelmi szerzői szabadon utazgathattak Franciaország és Belgium között annak ellenére, hogy megfigyelték őket a belga hatóságok. Utóbbiak így nem tettek eleget kötelezettségeiknek - vélte.

Ribet családja az emberi jogok európai konvenciójának második cikkelyére, az élethez való jogra hivatkozik a beadványban.

A strasbourgi bíróság elvileg nem ítélkezhet olyan ügyben, amelyben a sértett nem merítette ki az összes - jelen esetben Belgiumban - rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséget. Az ügyvéd szerint azonban az EJEB jó eséllyel befogadhatja az ügyet, mivel a jogszabályok lehetővé teszik, hogy eltekintsenek az egyéb jogorvoslati lehetőségektől, ha bebizonyosodik, hogy az igazságszolgáltatás gépezetében súlyos hibák voltak.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×