eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor

Moszkva legkorszerűbb vadászbombázóit veti be Szíriában

Oroszország legkorszerűbb, Szu-35Sz típusú vadászbombázói a múlt héten megkezdték harci feladataik teljesítését Szíriában - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

Konasenkov szerint a Szu-35Sz típusú vadászbombázókat a múlt héten telepítették a Latakia tartományban lévő Hmeimim katonai támaszpontra.

Az orosz szóvivő most szólalt meg először azóta, hogy a török külügyi tárca szerint egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken a szíriai határnál megsértette Törökország légterét. Ezt Moszkva cáfolta.

Konasenkov elmondta: az orosz védelmi tárca figyelmesen és visszafogottan követte a török vádak körüli fejleményeket, ahogy az ankarai állásponttal szolidáris NATO- és Pentagon-reagálásokat is. Szerinte Törökország nem támasztotta alá tényekkel azt az állítását, hogy az orosz légierő Szu-34-es vadászbombázója valóban megsértette volna a török légteret.

"Szeretném felhívni figyelmüket az Ankarát támogató nyilatkozatok gyorsaságára és sémájára. Valamiért a NATO és a Pentagon embereinek minden azonnal érthető volt" - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy Törökország közben nem tett közzé tényleges adatokat arról, hogy hol sértette meg a határt a repülőgép, illetve mekkora volt repülési sebessége és magassága. "Ugyanakkor a török rádiólokátorok segítségével valamiképpen a repülőgép típusát azonnal meg tudták határozni" - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy a szíriai légtérben harci feladatot végrehajtó orosz vadászbombázókat a szíriai légvédelem és az ottani orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer is állandóan követi. Az elmúlt napokban kiértékelték az észak-szíriai légtérfigyelés adatait, amelyek nemcsak az orosz repülőgépek adatait rögzítették. Konasenkov elmondta: kimerítő adatokkal rendelkeznek arról, hogy egyetlen orosz repülőgép sem sértette meg a szíriai-török határt.

Az orosz illetékes szerint Moszkvának bizonyítékai vannak arra nézve, hogy a török hadsereg nagykaliberű tüzérségi fegyverekkel szíriai területeket támad. Konasenkov szerint a szíriai vezérkartól olyan felvételekhez jutottak, amelyeken török önjáró tüzérségi eszközök láthatóak a szíriai-török határon. Ezenkívül az orosz védelmi tárca a szíriai ellenzéktől olyan videofelvételt kapott, amely azt bizonyítja, hogy a török katonák egy szíriai települést lőnek - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy az orosz védelmi tárca azonnali magyarázatot követel az incidens miatt a NATO-tól, a Pentagontól és a török hadseregtől is.

Oroszország - amely Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rendszerét támogatva lépett be a szíriai konfliktusba 2015. szeptember végén - és Törökország kapcsolata tavaly november 24-én hirtelen fordulattal megromlott, amikor a török légierő F-16-os vadászgépe határsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai célpontokat támadó Szu-24-es orosz vadászbombázót.

Moszkva tagadja a légtérsértést, és a gép lelövése után Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepített a nyugat-szíriai Latakiában lévő támaszpontjára, amely mindössze 50 kilométerre van a török határtól. A rakéták hatótávolsága mintegy 400 kilométer.

Címlapról ajánljuk
A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború - mondta Menczer Tamás

"A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború" - mondta Menczer Tamás

Magyarország békéjének, biztonságának és békepártiságának megőrzése folyamatos küzdelem - jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben a közel-keleti háború veszélyeiről is beszélt.

Precedens értékű ítélet: Svájcban életveszélybe sodorják az idős nőket

Példa nélküli ítéletet hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR), amikor helyt adott 2500, 70 évnél idősebb svájci nő keresetének. A keresetük szerint kormányuk nem tett eleget a klímaváltozás elhárításáért és „gyenge fellépése alapvető emberi jogokat sért”. A döntés megnyitja az utat hasonló perek előtt más európai országokban is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Szombaton megindult a Irán beígért támadása Izrael ellen. Az offenzívában rakéták százait indították a zsidó állam területe ellen, ám azokat a légvédelem semlegesítette. Teherán bejelentette, hogy a több mint 200 drónt és rakétát lőttek ki, ezzel pedig az ügyet lezártnak tekintik. Nem ért ezzel egyet a jeruzsálemi vezetés, amely megtorlásról beszél. Az Egyesült Államok is hozzájárult a támadás elhárításához, több eszközt is kilőttek a Jordánia valamint Szíria felett. Cikkünk folyamatosan frissül a legfrissebb eseményekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 14. 15:23
×
×
×
×