eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla

Moszkva legkorszerűbb vadászbombázóit veti be Szíriában

Oroszország legkorszerűbb, Szu-35Sz típusú vadászbombázói a múlt héten megkezdték harci feladataik teljesítését Szíriában - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

Konasenkov szerint a Szu-35Sz típusú vadászbombázókat a múlt héten telepítették a Latakia tartományban lévő Hmeimim katonai támaszpontra.

Az orosz szóvivő most szólalt meg először azóta, hogy a török külügyi tárca szerint egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken a szíriai határnál megsértette Törökország légterét. Ezt Moszkva cáfolta.

Konasenkov elmondta: az orosz védelmi tárca figyelmesen és visszafogottan követte a török vádak körüli fejleményeket, ahogy az ankarai állásponttal szolidáris NATO- és Pentagon-reagálásokat is. Szerinte Törökország nem támasztotta alá tényekkel azt az állítását, hogy az orosz légierő Szu-34-es vadászbombázója valóban megsértette volna a török légteret.

"Szeretném felhívni figyelmüket az Ankarát támogató nyilatkozatok gyorsaságára és sémájára. Valamiért a NATO és a Pentagon embereinek minden azonnal érthető volt" - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy Törökország közben nem tett közzé tényleges adatokat arról, hogy hol sértette meg a határt a repülőgép, illetve mekkora volt repülési sebessége és magassága. "Ugyanakkor a török rádiólokátorok segítségével valamiképpen a repülőgép típusát azonnal meg tudták határozni" - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy a szíriai légtérben harci feladatot végrehajtó orosz vadászbombázókat a szíriai légvédelem és az ottani orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer is állandóan követi. Az elmúlt napokban kiértékelték az észak-szíriai légtérfigyelés adatait, amelyek nemcsak az orosz repülőgépek adatait rögzítették. Konasenkov elmondta: kimerítő adatokkal rendelkeznek arról, hogy egyetlen orosz repülőgép sem sértette meg a szíriai-török határt.

Az orosz illetékes szerint Moszkvának bizonyítékai vannak arra nézve, hogy a török hadsereg nagykaliberű tüzérségi fegyverekkel szíriai területeket támad. Konasenkov szerint a szíriai vezérkartól olyan felvételekhez jutottak, amelyeken török önjáró tüzérségi eszközök láthatóak a szíriai-török határon. Ezenkívül az orosz védelmi tárca a szíriai ellenzéktől olyan videofelvételt kapott, amely azt bizonyítja, hogy a török katonák egy szíriai települést lőnek - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy az orosz védelmi tárca azonnali magyarázatot követel az incidens miatt a NATO-tól, a Pentagontól és a török hadseregtől is.

Oroszország - amely Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rendszerét támogatva lépett be a szíriai konfliktusba 2015. szeptember végén - és Törökország kapcsolata tavaly november 24-én hirtelen fordulattal megromlott, amikor a török légierő F-16-os vadászgépe határsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai célpontokat támadó Szu-24-es orosz vadászbombázót.

Moszkva tagadja a légtérsértést, és a gép lelövése után Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepített a nyugat-szíriai Latakiában lévő támaszpontjára, amely mindössze 50 kilométerre van a török határtól. A rakéták hatótávolsága mintegy 400 kilométer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×