eur:
385.5
usd:
354.34
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Nyíltan ellenségessé vált a viszony Szaúd-Arábia és Irán között

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal azt követően, hogy Teheránban tüntetők megrohamozták a szaúdi nagykövetséget. A tiltakozások azután robbantak ki, hogy a szaúdiak kivégeztek egy vezető siíta hitszónokot és 46 további embert.

Eddig sem voltak barátok, de most nyíltan ellenségessé vált a viszony: Szaúd-Arábia 2 napot adott az iráni diplomatáknak, hogy elhagyják az országot. Ez volt a válasz arra, hogy tüntetők Teheránban felgyújtották a királyság nagykövetségét.

Az irániak dühét viszont az tüzelte fel, hogy a szaúdiak a hétvégén lefejeztek 47 embert, köztük egy vezető sííta hitszónokot, Nimr al-Nimr sejket.

A szombati kivégzések nyomán a közel-keleti és dél-ázsiai sííták két napon át tüntettek. Al-Nimr a szaúdi és a bahreini monarchiák kemény bírálója volt és 2012 óta raboskodott börtönben.

Több muzulmán vezető is azt követelte a szaúdiak nyugati szövetségeseitől, hogy ítéljék el a kivégzéseket. Az Egyesült Államok válasza az volt, hogy "diplomáciai párbeszédre" és "a feszültség mérséklését elősegítő lépésekre" szólította fel a feleket.

Tüntetések voltak a hétvégén Pakisztánban, Kasmír indiai részén, Bejrútban, Bagdadban és Bahreinben is.

A legsúlyosabb incidens Teheránban történt, ahol tiltakozók felgyújtották a szaúdi követséget.
Haszán Roháni elnök igazságtalannak nevezte a gyújtogatást és elkövetők kézre kerítését sürgette. Hozzátette: nem engedik meg, hogy "szélsőséges elemek törvénytelen lépéseikkel megtépázzák Irán méltóságát".

Az államfő tartózkodott attól, hogy élesen bírálja a szaúdiakat, de azt mondta: a szaúdi kormány a saját jóhírét kezdte ki világszerte, különösen a muszlim országok körében ezzel az Iszlámra nem jellemző lépéssel.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője a Nyugatot bírálta: "a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok állítólagos támogatói miért maradnak csendben? Miért támogatják a szaúdi kormányt?" - tette fel a kérdést.

Al-Nimr sejket azután tartóztatták le, hogy határozottan támogatta a szaúdi és a bahreini kormány elleni tüntetéseket. Míg Szaúd-Arábiában a szunniták vannak többségben és a sííták a lakosság körülbelül 15 százalékát teszik ki, addig Bahreinben is egy szunnita dinasztia kormányoz, de az alattvalók többsége sííta.

Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár személyesen kért kegyelmet az elítélteknek és szóvivője bírálta a szaúdi igazságszolgáltatást. Maguk a szaúdiak azt mondták: a halálraítéltek terroristák voltak - többeket pokolgépes merényletek és gyilkosság vádjában találtak bűnösnek - a sííta imámot velük együtt végezték ki. Tudósítók szerint a szaúdi király kegyelmet adhatott volna - Teherán ezt többször kérte is - de végül nem lépett közbe. A szaúdiak Irán egyfajta ötödik hadoszlopaként tekintenek saját sííta kisebbségükre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×